Данас се обележава Светски дан рециклаже - Зрењанин посвећен одрживом еколошком развоју, “Зеленој агенди” и коришћењу обновљивих извора енергије

Светски дан рециклаже обележава се данас, 18. марта, установљен је 2015. године на Светској конвенцији рециклирања, а главни циљ обележавања овог дана јесте скретање пажње становништву о важности рециклаже за будућност планете.
Град Зрењанин у складу са Декларацијом Зелене агенде која је усвојена у октобру 2020. године у Софији континурирано спроводи активности на овом пољу и препознавши значај и предности рециклаже за животну средину и економију реализовао је значајне пројекте из области екологије, што, како је указао градоначелник Симо Салапура, ставља град Зрењанин на високо место градова посвећених одрживом еколошком развоју, “Зеленој агенди” и коришћењу обновљивих извора енергије.

 

 

Поред тога, градоначелник  је најавио и да ће Град Зрењанин заједно са стручњацима и еминентним  људима из области екологије  основати „Зелени савет“ и на тај начин унапредити  област која је високо у агенди Владе Републике Србије, а то је Зелена агенда, зелена политика и обновљиви извори енергије.
Говорећи о пројектима који су до сада реализовани, градоначелник је подсетио и на то да је у оквиру пројекта “Циркуларно иновативне и отпорне градске лабораторије у региону Адрион - CIRCLE” обезбеђена опрема за прикупљање електронског и електричног отпада.  Тај пројекат значи предузимање конкретних мера, у смислу унапређења и ширења знања о практичној одрживости принципа циркуларне економије. 

 


У оквиру њега потписан је Меморандум о сарадњи са свим релевантним чиниоцима у области електронског отпада и успостављена је “Циркуларна лабораторија“ - CIRCLab у области управљања електронским и електричним отпадом за територију Града Зрењанина, Град Зрењанин потписао је уговор о сарадњи са овлашћеним оператером Еко метал д.о.о. из Врдника и набављена је опрема за прикупљање и транспорт е-отпада.
Такође, реализоване су и пилот акције прикупљања е-отпада у јавном и приватном сектору и три зрењанинске основне школе - “Жарко Зрењанин”, “Петар Петровић Његош” и „Ђура Јакшић“, током којих је прикупљено око 10 тона е-отпада


Подсетимо и да је крајем прошле недеље на конференцији о економским реформама у Србији “Сива књига 2023”, у организацији Националне алијанске за локални економски развој (НАЛЕД), одржане у Палати Србија у Београду,  Зрењанину је додељено специјално тимско признање за учешће у пројекту “Паметно сакупљање амбалаже” .
Како је наведено у образложењу признања, “тим града Зрењанина је својим личним залагањем и посвећеношћу кроз рад на пројекту “Паметно сакупљање амбалаже у градовима у Србији” допринео заштити и унапређењу животне средине у својој средини у претходној години, омогућавањем да се на улицама града Зрењанина по први пут у Европи нађу паметни прототип уређаји за сакупљање посебно обележене амбалаже, чије сакупљање кроз паметне уређаје омогућава праћење сваке појединачне јединице амбалаже од момента стављања на тржиште до момента рециклаже”.
Градоначелник је рекао да признање за град Зрењанин представља част, али и обавезу да буде још посвећенији у реализацији свеобухватног еколошког пројекта “Зелени Зрењанин”, вредног 10 милијарди динара.

 

 

Важно је напоменути и то да се у нашем граду реализују и активности које за циљ имају и едукацију деце и младих о важности екологије, па тако и рециклаже.
Доказ томе је и недавно завршен  еко квиз под називом "Прљаво или чисто-није исто" за ученике од петог до осмог разреда који је организовало ЈКП "Чистоћа и зеленило" уз подршку Града Зрењанина, а у коме су учествовали ученици 22 школе из града и насељених места. Овогодишњи победник финала је ОШ „Јован Дучић“ из Клека која ће представљати наш град на Републичком такмичењу у Београду, 21. априла. 

 


У оквиру националног пројекта “Млади су закон“, који има за циљ омогућавање доприноса младих одрживом развоју локалних заједница, ученици Зрењанинске гимназије поставили су канте за разврставање и рециклажу отпада, на три локације у центру Зрењанина, а у акцији су им помогли Град Зрењанин и ЈКП “Чистоћа и зеленило”.
Они на тај начин такође желе да подигну свест о важности разврставања и рециклаже отпада, али и допринесу очувању животне средине. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6940/grd-logo-single.png