Потписан уговор у Министарству заштите животне средине - Граду Зрењанину скоро 203 милиона динара за пројекат санације некадашње депоније уз зону "Југоисток"

Граду Зрењанину одобрена су средства у износу од 202.905.600 динара на основу Јавног  конкурса за санацију и затварање несанитарних депонија, који је расписало Министарство заштите животне средине. Уговор о додели средстава је, са министарком Иреном Вујовић, данас у Београду потписао заменик градоначелника Саша Сантовац. Уз Зрењанин, средства су одобрена и општинама Рума и Пожега, чији су представници такође присуствовали свечаности одржаној у "Палати Србија". 
 
Прецизан назив пројекта за који су одобрена значајна средства Министарства заштите животне средине гласи "Санација несанитарне депоније на трасама цевовода и ретензије у индустријској зони "Југоисток 2", фаза 1 - извођење радова санације на позицији ретензије и фаза 2 - извођење радова санације на траси цевовода". У питању је комплексан двогодишњи пројекат, укупне вредности око 600 милиона динара, с тим да се по једна фаза реализује током ове и наредне године, а предмет данашњег уговора је реализација прве фазе. 
 
 
Како је наведено у опису пројекта, несанитарна депонија лоцирана је уз саобраћајницу Зрењанин - Београд и на предметној локацији дуги низ година одлагао се градски комунални отпад, све до отварања садашње депоније, 1986. године. До тада депонована велика количина отпада је стабилизована и прекривена слојем земљишта, на којем је формирано приземно зеленило.
 
Циљ санације која ће се реализовати у две фазе јесте уклањање дела депонованог отпада до “здраве подлоге” на пројектованим трасама цевовода атмосферске канализације из индустријске зоне “Југоисток 2” и простора намењеног за ретензију атмосферских вода са пратећим садржајима. Део који је планиран за санацију захвата површину од око 5 хектара, а  предвиђено је уклањање горњих слојева (насуте земље, песка, грађевинског и комуналног отпада), до оријентационе коте дна планиране ретензије за атмосферске воде. 
 
Средства која су данас одобрена Граду Зрењанину намењена су суфинансирању радова у оквиру прве фазе санације, чија је укупна вредност 253.632.000 динара. Остатак средстава обезбеђен је из буџета Града Зрењанина, а реализација и ове активности у функцији је амбициозног и свеобухватног програма "Зелени Зрењанин", стратешког еколошког пројекта подржаног у пуној мери и од стране Министарства заштите животне средине. 
 
Фотографија: Министарство заштите животне средине

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6942/Ugovor_Min_zastite_zivotne_sredine_20-03-2023_0.jpg