Седница Скупштине града Зрењанина - усвојен предлог одлуке о давању сагласности на коначни Нацрт уговора о ЈПП за обнову локалне путне инфраструктуре

Скупштина
Скупштина града Зрењанина заседала је данас 27. пут у актуелном сазиву, председавао је Чедомир Јањић, а као прву тачку обимног дневног реда одборници су усвојили предлог одлуке о престанку одборничког мандата Бојана Костреша. Нови председник Лиге социјалдемократа Војводине поднео је оставку на место одборника, самим тим и на место шефа одборничке групе “Војвођански фронт - уједињени за демократски Зрењанин” у Скупштини града. 
 
Најзначајнија тачка заседања тицала се Предлога Одлуке о давању сагласности на коначни Нацрт јавног уговора за Поступак избора приватног партнера за реализацију Пројекта јавно-приватног партнерства без елемената концесије за реализацију пројекта финансирања, изградње и одржавања локалне путне инфраструктуре на територији града Зрењанина. Након што је сагласност на предлог дало Градско веће, ову значајну одлуку потврдила је и Скупштина, након чега следи потписивање уговора са понуђачем - београдском фирмом “Baumeister” d.o.o., која ће пројекат реализовати са члановима заједничке понуде, предузећима “Сремпут” Рума и “Војводина-Бачкапут” Нови Сад. 
 
 
Коментаришући ову одлуку, заменик градоначелника Саша Сантовац рекао је да је Град Зрењанин последњих година улагао доста средстава у обнову саобраћајница и путне мреже, али да и даље предстоји обиман посао и много активности у тој области.
“Свесни смо да и значајна улагања, посебно у протеклој години, нису довољна, па смо се определили ове године, уз средства за која конкуришемо код Покрајине и Републике, између осталог и за наставак радова на последњем краку обилазнице, да првенствено улажемо у изградњу и реконструкцију локалних путева. Да би то реализовали у потребном обиму, морали смо да нађемо приватног партнера. Испоштована је комплетна процедура и изабран извођач, конзорцијум три фирме. Евидентирали смо 32 улице у којима уопште нема асфалта, у скоро свим месним заједницама, укључујући и насељена места и за то смо издвојили неких 8,5 милиона евра, а такође и износ од око 10 милиона евра, намењен реконструкцији путева. Град Зрењанин обавезао се да обезбеди грађевинске дозволе, јер је власник путне мреже, док ће извођач извести радове, с јасним циљем да се Зрењанин комунално и инфраструктурно даље развија”, казао је Сантовац.   
 
 
Градоначелник Симо Салапура је подсетио да је у току 2022. године, из средстава градског буџета и екстерних извора финансирања, у обнову и изградњу путне мреже уложено рекордних 1,4 милијарде динара. Кроз пројекат јавно-приватног партнерства, како је објаснио, у року од само две-три сезоне реализоваће се радови на саобраћајној инфраструктури који би се, у досадашњим условима финансирања, изводили у знатно дужем временском периоду. Истовремено, активности на текућем одржавању саобраћајница и даље се одвијати у континуитету, као и до сада.  
 
Скупштина се бавила данас и разматрањем неколико статутарних и комуналних одлука. У светлу набавке и стављања у фунцију возила “Скенкар”, измењена је и допуњена Одлука о паркирању возила. Усвојен је предлог Одлуке о изради Измена и допуна Плана генералне регулације “Доља” у Зрењанину, као и предлог Одлуке о доношењу Измена и допуна Плана генералне регулације “Багљаш” у Зрењанину. Одговарајућом одлуком, објекат нове школске сале у Михајлову дат је на управљање и коришћење ОШ “Соња Маринковић”. 
 
 
Од важнијих кадровских решења, досадашњи вршиоци дужности директора Народног музеја Зрењанин Синиша Оњин и Завода за заштиту споменика културе Зрењанин Милан Ковачевић изабрани су за директоре тих установа на период од четири године, док је вршиоцу дужности директорке Туристичке организације Зрењанин Сањи Петровић продужен тај статус.
 
Предлогом Одлуке о измени Одлуке о манифестацијама од посебног значаја за Град Зрењанин са списка манифестација избрисане су две манифестације које су се одржавале само у претходној години - Спортска олимпијада школске омладине Војводине (9. СОШОВ), Спортске игре младих Србије и ЗР-БизНет, док су уврштене нове манифестације, “Digitalk” и “Ритам Европе”, чији ће Зрењанин бити ове године домаћин, након прошлогодишње победе на том такмичењу. 
 
 
Усвојен је данас и Предлог Закључка о доношењу Процене ризика од катастрофа за територију града Зрењанина, стратешки документ који се доноси у сагласности са Законом о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама којим је одређено да јединица локалне самоуправе, у оквиру својих надлежности, у области смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама израђује и доноси процену ризика, по прибављеној сагласности Министарства унутрашњих послова Републике Србије. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6935/SKUPSTINA_13_03_2023_0.jpg