Традиционалном шетњом ученика и наставника Основне и средње школе "9. мај" центром града обележен “Дан особа са Дауновим синдромом“

Помоћница градоначелника Снежана Вучуревић придружила се данас у име Града Зрењанина традиционалној шетњи ученика и наставника Основне и средње школе "9. мај" центром  града организованој поводом обележавања 21. марта “Дана особа са Дауновим синдромом”.

 


Директорка школе Снежана Вукић казала је да на овај начин дају подршку свима у свету, посебно деци.
- Организација ове шетње је велика, јер, нашу ученици су протекле недеље били ангажовани на прављењу разних шарених беџева у облику чарапица, израђивали су флајере којима едукујемо наше суграђане, а на којима је текст о особама са Дауновим синдромом, о том синдрому уопште тако да овај дан обележавамо кроз разне акције – рекла је она.

 

 

Казала је да се из године у годину за учешће у обележавању овог датума одазива све већи број зрењанинских школа, а да је радује и чињеница што су са ученицима школе „9. мај“ и деца из вртића.
  
У склопу програма, након шетње, испред Градске куће пуштени су шарени балони које је као и ранијих година обезбедила компанија “Гомекс”.

 

 

Међународни дан особа са Дауновим синдромом први пут је обележен у Сингапуру 2006. године. Датум је одабран на темељу трисомије 21. хромозома по чему је Даунов и јединствен. 

 

 

Реч је о генетском поремећају узрокованом једним хромозомом вишка, а настаје у тренутку зачећа. Ношење шарених, распарених чарапа на овај дан симболизује различитости, које су баш као и чарапе, препуне шаренила и боја.

 

ФОТО: А. Блануша
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6944/Daunov_sindrom_00.jpg