Уручено првих 60 ауто-седишта бебама рођеним ове године у Зрењанину - у јубиларној години акције биће додељено 250 седишта 

Град Зрењанин и Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града организовали су данас, у Барокној сали Градске куће, доделу 60 ауто-седишта за бебе рођене током јануара и фебруара у зрењанинском породилишту, а с пребивалиштем на територији Града Зрењанина. Реч је о традиционалној акцији која ове године бележи јубилеј, јер се одржава тачно једну деценију - први пут реализована је 2014. године - а представља једну у низу активности усмерених ка побољшању безбедности свих учесника у саобраћају и смањењу саобраћајних незгода на путевима на територији Града Зрењанина. 
 
 
 
 
Седишта су родитељима уручили градоначелник Зрењанина Симо Салапура, помоћници градоначелника Марија Дамјановић и Рајко Капелан, начелница Одељења друштвених делатности Градске управе Јелена Драгић и чланови Савета за безбедност саобраћаја на путевима на територији града Зрењанина Мирко Петровић и Сања Марић. 
 
Градоначелник Симо Салапура рекао је да, из године у годину, град Зрењанин, у сарадњи са Саветом за безбедност саобраћаја, обезбеђује све већи број седишта и да ће их током ове године, у неколико циклуса, бити додељено 250. 
- Покренули смо ову активност с намером да сваком новорођеном детету у Зрењанину припадне ауто-седиште и да у наредном периоду обезбедимо довољно средстава за ту намену. Подсетио бих да смо претпрошле године доделили 65, прошле године 160 седишта, а ове године чак 250 за бебе са територије Града Зрењанина. Додела ауто-седишта јесте мера пронаталитетне политике Града Зрењанина, подршке родитељству, али представља и наш допринос поштовању закона о безбедности саобраћаја. Савет за безбедност саобраћаја, из њихових средстава обезбеђује, између осталог, и ова седишта, а у наредном периоду очекујемо и да кроз инсталацију интегрисаног система безбедности и три радарска система за детектовање прекршаја у саобраћају, тај буџет буде још већи, уз могућност да следеће године још већи број беба добије седишта. Видимо и данас да ова акција наилази на добар одјек међу родитељима, јер, осим безбедности њихове деце, значи мањи издатак и уштеду у породичном буџету, с обзиром да се готово сва деца превозе аутомобилом - казао је градоначелник, поменувши да град реализује и друге акције, усмерене ка повећању безбедности свих категорија учесника у саобраћају.
 
 
 
 
- У протеклом периоду Град Зрењанин и Савет за безбедност саобраћаја на путевима на територији града организовали су низ едукација и предавања за учеснике у саобраћају, од предшколског узраста, до најстаријих суграђана, корисника услуга Геронтолошког центра. Посебно је обухваћена категорија руковалаца пољопривредних возила и младих мотоциклиста, а за ученике основне школе организовани су “Тренинзи безбедне вожње бициклиста” и такмичења на тему саобраћаја. Полицијској управи Зрењанин уручен је “Дрога тест 5000”, опрема за тестирање на наркотике, намењена контроли учесника у саобраћају, а у континуитету се сваке године уређују саобраћајнице у зони свих школа и дечјих вртића, постављају заштитне ограде, стубови и хоризонталне препреке на путевима - “лежећи полицајци” - указао је градоначелник.  
 
Значајан број наведених активности реализован је и у сарадњи са Агенцијом за безбедност саобраћаја Републике Србије, Ауто-мото савезом Србије и Полицијском управом Зрењанин.
 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6936/SEDISTA_ZA_BEBE_MART_2023_0.jpg