Данас се обележава Европски дан паркова – брига о парковима и у Зеленој агенди града Зрењанина

Данас се обележава Европски град паркова који је Федерација националних паркова Европе прогласила како би се скренула пажња јавности на значај зелених површина. 
Први пут је Дан паркова обележен широм Европе 1999. године, а у Србији се обележава од 2001. године.

Поводом 24. маја, Европског дана паркова, ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин  и Град Зрењанин указују на значај зелених површина, потребу за њиховим одржавањем и обнављањем и најављују нове активности усмерене ка томе, као наставак бројних акција већ реализованих у току ове и прошле године године.

 

 

Програмом одржавања јавних зелених површина, који одлуком локалне самоуправе спроводи ЈКП “Чистоћа и зеленило” Зрењанин, обухваћено је више парковских површина и посебних локација: Карађорђев парк, Планкерт, Чоклигет, Спомен парк “Багљаш”, Железнички парк, Путниково, Шећерански парк, Титов гај, Бранкован, Парк младости, излетиште Шумица и Трг Доситеја Обрадовића.

Редовно сакупљање отпада, кошење траве, одношење лишћа, санитарна сеча, окопавање и орезивање садног материјала и садња сезонског цвећа активности су које се реализују у парковима. Одржавање паркова и озелењавање, које подразумева и подизање нових дрвореда у улицама и оплемењивање појединих јавних површина, ове године је резултирало низом пригодних акција, у којима су, осим Града Зрењанина, учествовали и наши суграђани, грађанска удружења и друштвено-одговорне компаније. Зелене површине и здрави дрвореди представљају „плућа“ здраве средине, њиховим редовним одржавањем се постиже и стварање пријатног амбијента јавних простора у којима грађани проводе своје слободно време.

 

 

Захваљујући одличној сарадњи Министарства за заштиту животне средине Републике Србије, Града Зрењанина и ЈКП „Чистоћа и зеленило“ покренут је пројекат, у оквиру којег је било опредељено преко 20 милиона динара за озелењавање парка Путниково и где је засађено више од три стотине садница. 
У карађорђевом парку спроведена је реконструкција зеленила у склопу прве фазе пројекта, у Спомен парку на Багљашу засађене нове саднице, као и у Парку поред железничке станице. 

Ускоро предстоји потписивање уговора о извођењу радова на пројекту “Реконструкција зеленила Карађорђевог парка у Зрењанину-фаза II”. Вредност пројекта је око 7 милиона динара. Почетак радова се очекује на јесен 2023.године, по завршетку вегетације, а завршетак радова до краја 2023.године. 

У плану је и санација и реконструкција најстаријег парка  - „Планкове баште“, за шта је урађен пројекат, а реализују га Град Зрењанин и Унија послодаваца Зрењанин. Како је предвиђено, у том парку биће постављено и ново дечије игралиште.

 Подсећања ради, из програма озелењавања Града Зрењанина у току 2022. године засађено је укупно 1.385 садница,  а како би се област екологије додатно унапредила на предлог градоначелника у нашем граду формиран је „Зелени савет“ и урађена „Зелена агенда“ у којој значајно место заузима и брига о зрењанинским парковима.   
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7020/park_00.jpg