Седница Скупштине града - формирано Координационо тело за борбу против насиља у основним и средњим школама

Скупштина
Седница Скупштине града Зрењанина, 18. у актуелном сазиву, одржана је данас, одборници су усвојили предлог одлуке о формирању Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама, а неке од кључних одлука тицале су се области урбанизма, планирања и решавања имовинско-правних односа над одређеним објектима. Седницом је председавао Чедомир Јањић
 
 

На самом почетку седнице, потврђен је мандат нове одборнице, Наташе Лалић, изабране са листе “Војвођански фронт - уједињени за демократски Зрењанин” уместо Бојана Костреша, који је поднео оставку на функцију одборника. Скупштина је усвојила и предлог одлуке о престанку мандата одборника Синише Вукића, изабраног са листе “Александар Вучић - За нашу децу”, који је поднео оставку из личних разлога.  
 
Коментаришући усвојену одлуку о формирању Координационог тела за борбу против насиља у основним и средњим школама, градоначелник Симо Салапура рекао је да безбедност деце мора бити на првом месту и захвалио се одборницима што су, по хитном поступку, усвојили ову тачку дневног реда данашњег заседања.
“Координационо за борбу против насиља у школама има за циљ да сагледа целокупну ситуацију у нашим основним и средњим школама и да, пре свега, превентивно делује, јер су у његов рад укључени сви релевантни фактори, почев од Школске управе, актива директора основних и средњих школа, здравствених установа, Црвеног крста, полицијске управе, тужилаштва, дакле сви они који треба да сагледају ситуацију, осмисле превентивне мере у овом тешком и изазовном времену за наше ђаке, студенте, омладину”, казао је градоначелник и најавио неке предстојеће активности.
 
 
 
“У току наредне недеље очекујемо састанак на ком ћемо донети одређене мере, већ сада сагледавамо у Градској управи ситуацију што се тиче физичко-техничког обезбеђења у нашим школама, као и побољшању видео-надзора у свим школама. Покренули смо обиман пројекат, када је у питању целокупна, општа безбедност на територији града, и на 164 локације биће постављене камере, али се спуштамо и до основних школа. То јесте мера која може да донесе резултат, али пре свега, потребна је промена у свима нама, сваки појединац који је ауторитет и који је значајан у својој заједници и окружењу, треба да допринесе да више разговарамо с младима, да им пружимо значајнију подршку у свим активностима”, рекао је градоначелник Салапура.  
 
 
 
Скупштина града донела је и три одлуке које се тичу израде планова детаљне регулације, а односе се на радну зону “Југоисток II - E” у Зрењанину, обилазницу државног пута IБ реда број 13 око насеља Меленци и насељено место Ечка. Неколико одлука односи се на право коришћења или размену непокретности у јавној својини, као и на покретање поступка прибављања непокретности у јавну својину града. 
 
Разматрани су извештаји о раду и реализацији програма пословања Градске управе града Зрењанина, јавних предузећа, установа културе, Центра за социјални рад и Службе ванинституционалне заштите Геронтолошког центра Зрењанин, а део дневног реда данашњег заседања односио се и на кадровска решења у надзорним и школским одборима. Усвојени су и предлози Решења о образовању и именовању Савета за одбрану и безбедност града Зрењанина и Решења о образовању и именовању Комисије за родну равноправност града Зрењанина.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7015/SKUPSTINA_GRADA_18_05_2023_0.jpg