У Градској башти одржан 4. Банатски фестивал вина уз учешће више од педесет винарија и уручена признања најбољим винарима

Градоначелник Симо Салапура свечано је јуче, у Градској башти, отворио 4. Банатски фестивал вина, на коме се представило више од 50 винарија. 
Организатори манифестације су Град Зрењанин, Туристичка организација града Зрењанина и Културни центар Зрењанина, уз подршку магазина "Вино & Фино", а пријатељи манифестације су компаније "Млекопродукт" и "Гомеx".

 

 

Градоначелник је отварајући манифестацију истакао да је Банатски фестивал вина испунио очекивања и да је циљ организатора да се сваке године подиже ниво, те да је због тога фестивал ове године организован у прелепом амбијенту Градске баште.
- Овде смо у новом амбијенту који, верујем, може да дочара све оне укусе која дају вина Баната, али и вина ван граница наше земље – рекао је градоначелник и пожелео свима добродошлицу на Фестивал уз очекивање да ће се следеће године, уз још више посетилаца, представити још већи број излагача и ван граница наше државе.  

 

 

Посебно је поздравио директора Аграрног фонда Града Требиња, Веселина Дутину са којим је касније одржао састанак.
- Требиње је познато по винима и многим лепим стварима. Ми покушавамо да кроз сличну причу подржимо наше мале винаре, јер, ми смо овде на неки начин и традиционално везани за производњу вина, посебно у нашим насељеним местима и управо кроз акцију „Да нам села буду ближа“ и обилазак насељених места, наши су нам винари „шапнули“ да им треба подстицај. У том смислу Град је расписао конкурс за мала и средња газдинства, где могу да конкуришу и наши винари и дамо им подстицајна средства да развијамо и ову грану и уједно промовишемо наш град и регион – рекао је градоначелник. 

 

 

Игор Луковић, главни и одговорни уредник часописа "Вино & Фино" указао је да је Зрењанин град у коме винска култура може да се развије и да град и околина имају потенцијал за квалитетна вина. Винари, казао је, не морају да купују грожђе са плантажа из других крајева, јер су показали да већ сада праве феноменална вина. 

 

 

У оквиру фестивала проглашени и победници избора за најбоља вина Баната у организацији локалног Клуба вина из Зрењанина, а признања им је уручио градоначелник Салапура. 
Како је речено, већ традиционлано, по десети пут, у организацији Клуба вина из Зрењанина, ове године у Каштелу Ечка одржано је оцењивање за Најбоље вино Баната. Преко 80 узорака вина оцењивало је једанаесторо искусних винских судија, а међу њима и судије чувеног Декантера, затим енолози, професори факултета, искусни сомелијери. 

 


Трофеј за најбоље бело вино, у професионалној конкуренцији, освојио је бели Бургундац 2022. винарије „Кепул“ из Иђоша, а за најбоље црвено вино проглашен је Cabernet Sauvignon 2019. винарије „Галот“ из Банатског Карловца, док је као најбољи розе оцењен – Randes Roze  2021. винарије „Драгић“ из Зрењанина.
У категорији аматерских вина, најбоље бело вино је  Cuvee Blanc 2022. гараже „Звекић“ из Зрењанина, најбоље црвено вино Cabernet Franc 2022. винара Ивана Урошевића, а најбоље розе вино у тој категорији је Круна Клара 2022. винарије „Драган“.

 

 

Гости су могли да уживају и у винима и у разговорима са људима који су их створили, а уз добру храну и богат музички програм, љубитељи вина били су у прилици да дегустирају вина из Шумадије, Срема, Жупе, Баната, Суботице и осталих виногорја Србије, уз госте из БиХ, Северне Македоније, Хрватске, Румуније и Словеније, међу којима су и нека славна имена, праве звезде регионалне, али и светске винске сцене.

 


Посетиоцима је представљена и селекција аутентичних залогаја са географским пореклом у оквиру 23. Банатских вредних руку, манифестације од значаја за град Зрењанин. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7018/Festival_vina_00.jpg