Градоначелник са сарадницима посетио Лукино Село: потенцијали у пољопривреди и органској производњи

Лукино Село било је данас седма одредница новог циклуса активности “Да нам села буду ближа”. Насеље с најмањим бројем становника на територији Града Зрењанина посетили су градоначелник Зрењанина Симо Салапура, заменик Саша Сантовац, члан Градског већа Маринел Мендреа, начелница Одељења за привреду Градске управе Јелена Травар Миљевић и руководиоци јавних комуналних предузећа. Након састанка с руководством месне заједнице, градоначелник је, у просторијама Удружења “Фехер То”, уручио уговоре Града Зрењанина о додели подстицајних средстава у пољопривреди за петоро мештана Лукиног Села, укупне вредности скоро милион динара. 
 
 
 
 
Према последњем попису становништва, Лукино Село броји свега 318 становника и како је истакао градоначелник, јесте малобројно али не и мало, и даје допринос животу Града Зрењанина. Улагања града у ово насеље, између осталог, имају за циљ и заустављање одлива становништва, а у протеклом периоду реализовано је неколико већих и мањих инвестиција- асфалтирање дела главне улице, тарупирање и чишћење каналске мреже у делу села, санација дивље депоније, уређење парка и дечјег игралишта. У припреми је санација саобраћајнице ка рибњаку и Царској Бари, а пројекат гасификације села зависи од динамике ЈП “Србијагас”. 
- Разговарали смо и о горућим проблемима, исходовању грађевинске дозволе за водоводну и канализациону мрежу, а искористили смо и прилику за доделу чак пет уговора за унапређење органске производње и подстицај малим пољопривредним газдинствима. По трећи пут расписали смо конкурс за област органске производње, која је овде заснована на површини од око 4 хектара, а по први пут имамо и нови конкурс, широку палету подстицајних мера за мала газдинства, на основу ког смо данас у Лукином Селу доделили три уговора. Мислим да ће то бити значајан подстрек за оснаживање становништва, да у овом селу наставе да се баве том врстом производње - истакао је градоначелник, приликом потписивања и уручивања уговора.    
 
 
 
 
На овогодишњем конкурсу Града Зрењанина троје пољопривредних произвођача из Лукиног Села добило је средства за суфинансирање инвестиција у физичку имовину и набавку нове опреме, машина и механизације - Едит Бакош, Невена Тири и Чила Бакош, а двоје за унапређење органске производње - Викторија Балањи Матијевић и Шандор Балањи
 
Шандор Балањи бави се органском производњом различитих врста поврћа, које углавном пласира на београдско тржиште. Истиче и да купци из Зрењанина долазе на његову адресу. Подсећа да је Лукино Село познато по повртарским културама, али да се недовољно зна да постоји и органска производња.   
- Моје газдинство бави се тиме петнаест година и главни мото нам је да данас убрано свеже поврће већ сутра буде на столу потрошача. Производњу организујемо и у заштићеном простору и на отвореном, тако да понуду поврћа имамо током целе године. Примера ради, прошлогодишњи род црног лука распродали смо већ у септембру. Зато смо ове године повећали површине под том културом, како би га имали у понуди бар до Нове године. Потражња је велика, не само за црни лук, већ и за све остале културе - истиче Балањи. 
 
 
 
Подстицајна средства Града Зрењанина за Балањија су веома значајна, не само из финансијских разлога, већ и због давања подстрека и снаге за наставак производње, и за млађе генерације у овом селу. 
- Захвалио бих се Граду Зрењанину и свима који су учествовали у реализацији овог конкурса,  а ми ћемо добијена средства искористити на најбољи начин, кроз краткорочне и дугорочне планове које већ имамо - казао је Балањи.      
 
 
 
Председник Савета МЗ Лукино Село Ервин Бакош каже да је у кратком временском периоду реализовано много тога у селу, можда и више него у протекле три деценије и изразио захвалност локалној самоуправи на разумевању за потребе и жеље мештана. Очекује да се у наредном периоду реализују и пројекти о којима се данас разговарало, пре свега да се санира пут до рибњака, као и да се регулише саобраћај теретних возила кроз село и околину, нарочито преко моста који води ка Царској Бари, с обзиром да овим саобраћајницама дневно пролази више од хиљаду возила. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7041/DA_NAM_SELA_BUDU_BLIZA_2023_LUKINO_SELO_0.jpg