На главном градском тргу одржан први “Сајам родитељства“, намера да та манифестација постане традиционална

Први Сајам родитељства, на ком су стручњаци из разних области пружали подршку родитељству како би деца имала здравије и срећније детињство, уз учешће малишана из Предшколске установе Зрењанин, одржан је данас на Тргу слободе.
 
Догађају је присуствовао и Радош Пејовић, државни секретар у Министарству за бригу о породици, испред Града Зрењанина заменик градоначелника Саша Сантовац, помоћница градоначелника Снежана Вучуревић и градски већник Саша Кандић, представници Предшколске установе, установа социјалне заштите, Дома здравља, Завода за заштиту здравља, Црвеног крста, Полицијске управе, а како је речено, намера је да ова манифестација убудуће постане традиционална.
 
 
 
 
Радош Пејовић честитао је Граду Зрењанину на организацији овог Сајма јер су, како је навео, овакве манифестације потребне будући да не постоји ништа светије и узвишеније од родитељства.
- У савременом свету у коме живимо тешко је васпитати и извести дете на прави пут, а да би се то десило на прави начин и држава, локалне самоуправе и целокупно друштво морају да се укључе у један фронт, а то је да породица заиста постане центар свих друштвено – политичких дешавања. Држава осим конкретних мера којима помаже породицама за рођење деце, ради и на свеобухватној политици која се тиче заштите породице, од предшколског узраста деце, па све до најстаријих суграђана. Мислим да је неопходно да овакве манифестације прерасту у нешто веће и да сваки град постане “Град пријатељ породице“ јер је породица дефинитивно, а што је и све очигледније, највреднији национални ресурс у који морамо да улажемо уколико желимо да опстанемо као нација и као држава, као људи, пријатељи, комшије и у сваком другом смислу – поручио је Пејовић.
 
 
 
 
Заменик градоначелника Зрењанина Саша Сантовац поменуо је мере којим Град Зрењанин даје подршку родитељству и унапређује пронаталитетну политику. Мере обухватају период од припреме и планирања родитељства, све до академског узраста, а представљене су и на данашњем Сајму родитељства.
- Од рођења детета, Град Зрењанин помаже родитељство кроз поклон-пакете и новчана средства за прво, друго и свако наредно дете, ове године доделићемо и 250 бесплатних ауто-седишта за бебе, затим са 80 одсто регресира боравак деце у вртићима, за оне слабијег материјалног стања и са свих 100 одсто, обезбеђује бесплатне уџбенике, торбе и школски прибор за све ђаке прваке, а у оквиру програма с Министарством просвете докупљује одређене уџбенике за основно образовање. Након тога долази и стипендирање најбољих ученика и студената, регресирање аутобуског превоза, финансирање учешћа на републичким такмичењима, што све показује опредељеност града да помогне. Само за функционисање Предшколске установе издваја се 500 милиона динара годишње, уз различите подстицајне мере од 190 милиона динара, што доводи до цифре од скоро 700 милиона динара подршке и помоћи родитељству и породици, а надам се да ћемо у наредним годинама имати и могућности за још већа издвајања у овој области - казао је Сантовац.    
 
 
 
 
Координаторка манифестације и директорка Центра за социјални рад Оливера Лисица казала је да та установа реализује пројекат “Подстицајно родитељство“ под покровитељством УНИЦЕФ-а и уз подршку Сталне конференције градова и општина (СКГО).
- Ово је један од неколико пројеката који реализујемо са УНИЦЕФ-ом, а оно што бих подсетила јесте да је УНИЦЕФ прогласио јун као месец родитељства и у склопу свих тих активности и реализације нашег пројекта, организујемо овај “Сајам родитељства“ где стручњаци из једанаест институција из нашег града; социјална заштита, просвета, здравство, невладине организације, Црвени крст, Полиција, одговарати на питања родитеља и промовисати подршку коју пружају родитељима, највише када је у питању рани развој деце – рекла је Оливера Лисица
 
 
 
 
Татјана Лојовић, помоћница директора Предшколске установе Зрењанин, подсетила је да Град Зрењанин реализује пројекат Инклузивно предшколско образовање “Са осмехом у вртић“, заједно са Министарством просвете, науке и технолошког развоја, уз подршку Светске банке. 
- Један од циљева пројекта јесте унапређење квалитета и једнакости предшколског образовања за сву децу, од рођења до поласка у школу, посебно за децу из друштвено осетљивих група. Још један од циљева пројекта јесте подршка породицама за стварање и развијање родитељских вештина и компетенција уз развијање свести о раном развоју деце код куће и обезбеђивање подршке од стране локалне самоуправе у смислу приступа одговарајућим установама породици – рекла је она и указала да Град Зрењанин одликује добра интерсекторска сарадња у интересу све деце и породица.         
 
 
 
     

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7052/SAJAM_RODITELJSTVA_2023_0.jpg