Полицијска управа Зрењанин презентацијом на Тргу слободе обележила славу Министарства унутрашњих послова и Дан полиције

Широм Србије, у свим седиштима полицијских управа, данас се обележава Дан  Министарства унутрашњих послова, слава Министарства унутрашњих послова и Дан полиције. Полицијска управа Зрењанин овим поводом је, на Тргу слободе, организовала прeзентацију возила, опреме и материјално-техничких средстава која се користе у свакодневном раду и представљање полиције у заједници, уз пригодан пратећи програм.
 
 
 
 
Бројни посетиоци програма, међу којима су предњачили они најмлађи, могли су се упознати с возилима и опремом ватрогасно-спасилачке чете, граничне полиције, саобраћајне полиције, полиције опште надлежности и криминалистичке полиције. Уприличен је и приказ борилачких спортова и вештина, које примењују и полицијски службеници, уз учешће чланова Теквондо клуба "Зрењанин", Омладинског џудо клуба "Пролетер" и Рвачког клуба "Пролетер", а пригодну тачку извели су и најмлађи чланови Плесног клуба "Фри Денс" из Зрењанина. На завршетку програма, припадници ватрогасно-спасилачког батаљона приредили су деци уживање у ватрогасној пени. 
 
 
 
 
Обележавању Дана полиције присуствовао је и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је истакао значај сарадње Града Зрењанина и Полицијске управом и учешће у заједничким активностима, у циљу повећања опште безбедности свих грађана Зрењанина.
"Безбедносни изазови свакако нас упућују на блиску сарадњу с Министарством унутрашњих послова и припадницима Полицијске управе у Зрењанину. Када дође до одређених проблема, прво што помислимо јесте да то пријавимо Полицијској управи, а можемо да кажемо да је тренутна безбедносна ситуација у Зрењанину стабилна и да нема повећања броја кривичних дела, што је јако битно", истакао је градоначелник и додао да припадници Полицијске управе пријаве решавају у најкраћем року.
 
 
 
 
"Као  град, као локална самоуправа, такође смо дали допринос стварању овакве безбедносне атмосфере, кроз дугогодишњу сарадњу и помоћ Полицијској управи у различитим сегментима, било да је у питању ватрогасно-спасилачки батаљон, или саобраћајна полиција. У сваком случају, сарадња је блиска, јер је то неопходан предуслов за очување безбедног окружења за наше суграђане", рекао је градоначелник, поменувши још неке видове сарадње чија је реализација у току.
 
"Недавно смо формирали и Координационо тело за борбу против насиља у школама, а издвојио бих и један капиталан пројекат, на ком такође радимо уз стручне тимове на обе стране. Ради се о постављању интегрисаног система безбедности на територији Града Зрењанина, са 160 локација на којима ће бити постављен видео-надзор. Очекујемо да овај систем буде у функцији крајем лета, када очекујем да безбедносна ситуација на територији града буде још повољнија",  објашњава градоначелник Салапура.  
 
 
 
 
Обележавање Дана Министарства унутрашњих послова и Дана полиције први пут је организовано на националном нивоу пре две године, тако да се данас одржава трећи пут у свим полицијским управама, с циљем да подсети на дугу традицију и приближи грађанима део активности припадника полиције у оквиру локалне заједнице. 
 
Традиција обележавања славе вуче корене из 1862. године, када је Законом о Устројству Централне државне управе (22. марта) обновљене Србије Министарство војно раздвојено од Министарства унутрашњих послова. Од 15. до 17. јуна те године српска жандармерија је одиграла пресудну улогу у сукобима око Чукур чесме и током бомбардовања Београда. Нешто више од стотину жандарма супротставило се неколико стотина пута јачој турској сили и практично спасло Београд и Србију. Како се први сукоб одиграо на Празник Свете Тројице - Духове, 15. јуна, овај дан је усвојен као слава српске жандармерије. 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7034/DAN_POLICIJE_2023_0.jpg