Поводом 3. јуна, Светског дана бицикла, градоначелник најавио нов циклус програма субвенционисане набавке тог превозног средства

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 3. јун Светским даном бицикла. Резолуција, усвојена 2018. године, препознаје "јединственост, дуговечност и свестраност бицикла који се користи већ два века и да је то једноставно, приступачно, поуздано, чисто и еколошки одрживо превозно средство".
 
Овим поводом, а с обзиром да је бицикл превозно средство с дугом традицијом и у нашој средини, Град Зрењанин указује на његов значај и најављује овогодишњи, четврти по реду циклус програма субвенционисане набавке бицикла за суграђане. 
- Акција је наишла на добар одјек међу нашим суграђанима и настављамо је и ове године. Очекујемо у наредних десетак дана расписивање позива, за добављаче и за грађане, а током претходне три године на овај начин је 190 наших суграђана остварило субвенције и набавило нов бицикл - каже градоначелник Зрењанина Симо Салапура, истичући вишеструк значај коришћења бицикла, као транспортног и спортског средства, које не угрожава  животну средину, али и у циљу одржавања здравља и добре физичке припремљености.
 
 
 
Подсетио је да је 2021. године, када је први пут реализована, акцију субвенционисане набавке у износу од 5.000 динара искористило 40 грађана. Тај се број наредне године повећао на 50, уз исти износ субвенција, да би 2022. године подстицајна средства била удвостручена. Град је у ту сврху издвојио милион динара, а нов бицикл набавило је 100 наших суграђанки и суграђана. 
 
Градоначелник је указао и на значај бициклистичких стаза, пре свега у циљу веће безбедности учесника у саобраћају који возе бицикле. 
- Иако Зрењанин, у односу на градове сличне величине, предњачи у дужини изграђених засебних бициклистичких стаза - тренутно их је око 35 километара, у самом граду и према насељеним местима у околини - свесни смо да постоји потреба за новим стазама, као и за повезивањем постојећих у функционалне целине. Тај нам задатак свакако предстоји у наредном периоду - поручио је градоначелник, поводом 3. јуна, Светског дана бицикла. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7033/DODELA_UGOVORA_ZA_BICIKLE_00.jpg