Седница Зеленог савета града одржана на Царској Бари - указивање на значај овог подручја и резиме текућих и наредних пројеката

Седница Зеленог савета града Зрењанина, друга по реду, одржана је јуче у аутентичном амбијенту Специјалног резервата природе “Царска бара”, а у склопу обележавања Светског дана заштите животне средине. Осим што су још једном указали на велики значај, потенцијале и могућности даљег промовисања и унапређења тог заштићеног природног добра прве категорије, чланови Зеленог савета разматрали су и низ других питања и тема, од којих је, као највећи пројекат пред реализацијом, поменута санација несанитарне депоније на трасама цевовода и ретензије у индустријској зони “Југоисток 2” у Зрењанину.
 
 
 
Седницом је председавао градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је истакао да је за реализацију прве фазе тог пројекта Министарство заштите животне средине определило средства у износу од преко 200 милиона динара.
“Град Зрењанин овим решава историјско загађење и у потпуности санира некадашњу градску депонију, на коју се до 1986. године одлагао комунални отпад. Површина са које ће бити уклоњен површински слој и слој депонованог отпада износи око 5 хектара, а процењена запремина материјала који се уклања је око 200 хиљада кубних метара. Иако је на локалитету забрањено даље одлагање отпада, и даље смо сведоци смо нелегалног одлагања разног отпада, превасходно грађевинског. Овим пројектом и то ће бити онемогућено”, рекао је градоначелник. 
 
Било је речи током седнице и о акцијама које имају за циљ подизање еколошке свести и унапређење заштите животне средине, посебно међу најмлађима, и овом приликом градоначелник је похвалио Основну школу “Др Бошко Вребалов” из Меленаца. Та школа добила је награду Покрајинске владе АП Војводине као најуспешнија од укупно 54 васпитно-образовне установе, учеснице у пројекту “За чистије и зеленије школе у Војводини”. 
 
 
 
Помоћница градоначелника и чланица Зеленог савета Марија Дамјановић предочила је и информације о конкурсу за избор најлепшег дворишта и терасе на територији града Зрењанина. Рекла је да је на конкурс пристигло 29 пријава и да ће у наредном периоду комисија посетити дворишта и терасе у конкуренцији и потом одлучити о победницима, којима ће припасти пригодне награде. Најављено је и расписивање новог јавног позива за субвенционисање куповине бицикала, као еколошки прихватљивог транспортног средства. 
 
Зелени савет је разматрао и друге теме, међу којима је најављена израда једног стратешког документа - Плана квалитета ваздуха за период 2023-2027. године, која ће почети овог месеца. Овим планом биће анализирани сви извори загађења ваздуха и детаљно прописане дугорочне мере за унапређивање квалитета ваздуха. Као једна од тих мера истакнуто је и озелењавање, које је у последње време присутно у значајнијој мери, а у складу с тим потребно је размотрити и израду Стратегије озелењавања града Зрењанина у 2024. години. Наведени документи се међусобно прожимају и биће одлична водиља за наменско издвајање средстава у области заштите животне средине - оцењено је на јучерашњој седници.      
 
Градоначелник је присутне информисао и о посети челника компаније “Метито” постројењу за прераду воде за пиће, односно активностима које се предузимају у фабрици воде и на систему водоснабдевања града, о чему ће бити више речи у посебној вести.      
 
 
 
По завршетку радног дела седнице, чланови Зеленог савета искористили су прилику да, уз пратњу стручног водича Јасне Јованов, из установе која управља Царском баром "Резервати природе града Зрењанина", кроз пловидбу боље упознају амбијент Специјалног резервата. Градоначелник Салапура и овом приликом је истакао приметан помак у одржавању и уређењу овог простора, нове садржаје и планове за даља улагања, у сарадњи с Градом Зрењанином, Покрајином и Републиком, од како је управљање 2021. године преузела Установа "Резервати природе".  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7038/ZELENA_AGENDA_CARSKA_BARA_0.jpg