Наставак деценијске сарадње у оквиру пројекта “Минерва”: гимназијалци из немачког Херцогенрата у новој посети Зрењанину

Пројекат филозофске размене “Минерва”, покренут 2012. године на иницијативу професора филозофије Зрењанинске гимназије Александре Максић и гимназије из немачког града Херцогенрата Франка Бекера настављен је и ове школске године, с новим генерацијама ученика. У Зрењанину ових дана бораве гимназијалци из Немачке, а у оквиру активности које реализују са својим вршњацима из нашег града данас су посетили Градску кућу. У име Града Зрењанина и градоначелника Сима Салапуре, примио их је и обратио им се заменик градоначелника Саша Сантовац.  
 
 
 
 
Указао је да Град Зрењанин подржава овакав вид сарадње и пројекат две школе сматра  веома значајним.
“Он омогућава немачкој и нашој деци да стекну нове пријатеље, упознају се с начином живота, културом, функционисањем породица у обе земље. Град Зрењанин, приликом оваквих сусрета, жели и да омогући гимназијалцима из Немачке да упознају град и околину, виде неке занимљивости, тако да је овога пута организован излет на Царску бару, а данас ће посетити и Нови Сад и Фрушку гору. Желим вам да започета пријатељства наставите и негујете их, јер имати пријатеље у другим државама пуно значи и то је нешто што остаје за цео живот”, поручио је гимназијалцима Сантовац.
 
Сарадња између гимназија у Херцогенрату и Зрењанину имала је за досадашњи резултат више узајамних посета, хуманитарних акција, заједничких филозофских радионица, издавања часописа “Минерва” на три језика, посета местима и знаменитостима у околини, посета културним дешавањима и других активности, о чему је говорила и професорка Александра Максић
 
 
 

“Тема коју ове године проучавамо је шта значи бити “политичан”, шта је филозофија политике, какво својство политика има у нашем свакодневном животу, али и теорији. За мене лично, најважнија реч у овом пројекту, покренутим с драгим колегом Бекером, јесте “космополитизам”. Након десет година пројекта, јер су 2013. године Зрењанин први пут посетила деца из Немачке, резултати су бројни и пуно тога је остало упамћено, а оно што је најлепше у њему, што је већ речено, то је управо пријатељство и чињеница да имамо ученике с обе стране који су учествовали у првој години пројекта, а сада су држали радионицу овим ученицима”. Пројекат се од сличних разликује и по томе што, кроз учешће у њему, пласирамо филозофске садржаје уместо туристичких”, истакла је професорка Максић.     
 
У име Зрењанинске гимназије, присутне је поздравио директор Милан Радаковић
“За сваку похвалу је што овај пројекат траје више од деценије, захваљујући професорима Александри и Франку. Велики број ученика из Немачке је боравио у нашем граду током претходне деценије, остали су контакти, пријатељства, године су пролазиле али је позитиван траг остао. Дугујем захвалност на подршци и Граду Зрењанину. Постоји и једна симболика ове посете Зрењанину - сутра се обележава Међународни дан језика и драго ми је што се и то уклапа у боравак ученика из Немачке и том приликом поделићемо и дипломе ученицима који су положили из знања немачког језика”, рекао је директор Радаковић.  
 
 
 
Професор Франк Бекер захвалио се Граду Зрењанину и градоначелнику на пажњи коју посвећују сарадњи двеју гимназија и рекао да, када је пре десет година стигао у Зрењанин с првом групом ученика, није могао да претпостави у колико ће значајан пројекат све то да се развије. 
“Указујем и поштовање Зрењанинској гимназији, професорима и ученицима, на изузетно добром приступу пројекту и драго ми је што га је гимназија увек максимално штитила и подржавала. Током наше сарадње много је било догађаја који су одисали позитивном енергијом. Сада смо већ пети дан у Зрењанину, а мене ни један ученик није позвао телефоном, што значи да су сви добро, да се осећају сигурно и заштићено и то ме посебно радује. Наредне године покушаћемо да у Зрењанин доведемо и делегацију града Херцогенрата, како би сарадњу проширили и на нивоу два града”, казао је професор Бекер.    
 
 
 

Своја искуства и утиске о учешћу у овом пројекту, оствареним сазнањима, познанствима и дружењима пренеле су ученица IV разреда Зрењанинске гимназије Катарина Ђуровић и ученица из Херцогенрата Лиза Репас. Пријему је присуствовала и професорка Зрењанинске гимназије Светлана Тодоровић Гвозденовић, у својству преводиоца, али и учесника у пројекту. 
 
Херцогенрат је град са око 50 хиљада становника, смештен на самој немачко-холандској граници, која га, практично дели на два дела, по чему је специфичан. Територијално је најближи најзападнијем немачком граду Ахену.
 
Пројекат „Заједно – Минерва” започет је у новембру 2012. године, када су ученици Зрењанинске гимназије били гости на фестивалу културе и уметности “Еуријаде”, у месту Керкаде у Холандији, близу тромеђе Немачке, Холандије и Белгије, у непосредном суседству Херцогенрата. Од почетног неповерења, нарочито када је у питању био долазак немачких средњошколаца у Србију и Зрењанин, развила су се трајна пријатељства и велико интересовање за међусобне посете, као најбољи начин за непосредно упознавање различитих народа и култура. 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7188/PRIJEM_HERCOGEN_2023_0.jpg