Потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић отворио "Дане породице" у Перлезу – важно веровати у традиционалне вредности

Изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, потпредседник Владе Републике Србије и министар одбране Милош Вучевић отворио је данас у Перлезу дводневну манифестацију „Дани породице“, коју заједнички организују Министарство за бригу о породици и демографију и Град Зрењанин, а која за циљ има промовисање најважнијих вредности – породицу, родитељство и децу.
- Верујемо да људи који воле своје породице, који воле своје родитеље, који воле своју децу и туђу децу, само ти људи могу да разумеју, воле и поштују друге људе. Да људи који не воле своју породицу или не воле свој град и своју државу не могу да воле ни друге градове, ни друге државе, ни друге народе – рекао је Вучевић, додајући да је природно да прво волите своје, а да поштујете и све друге.
 
 
 
 
Рекао је и да се у садашњем времену много напада, а да су готово увек две мете – држава и породица, а да је важно чврсто веровати у традиционалне вредности.
 
Присутнима се обратила и министарка за бригу о породици Дарија Кисић Тепавчевић, а свечаном отварању присуствовали су и министарка здравља Даница Грујичић и министар омладине и спорта Зоран Гајић, као и представници Покрајинске владе и градоначелник Зрењанин Симо Салапура, са сарадницима.
 
У свом обраћању, министарка Кисић је казала да не постоји лепша слика од слике насмејане деце и поносних родитеља, бака и дека, а да су деца и породица највеће благо.
- Дивно је када видимо оволико дечијих осмеха, када видимо нашу будућност. Наша Влада је одлучна у намери да учинимо све да нас буде што више и управо на иницијативу нашег председника започели смо читав низ мера и активности све са циљем да нас буде што више, да има што више дечијих осмеха. На том путу одлучно корачамо и видимо прве резултате. Само у току месеца јула рођено је 230 беба више него у истом периоду прошле године - истакла је министарка Кисић поручивши да треба подржати младе људе да што пре заснују своје породице.
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина Симо Салапура изразио је задовољство што манифестација у Перлезу већ има карактер традиционалне. 
- По трећи пут, дакле сад већ можемо да кажемо традиционално, у Перлезу се одржава манифестација “Дани породице” на националном нивоу, манифестација која промовише оно што је јако важно и за нашу државу и за наш град, а то је породица као стуб друштва. Што се тиче Града Зрењанина, оно што зовемо активним мерама популационе политике, издвајања из градског буџета у 2022. години износила су 780 милиона динара, у 2023. години планирани износ је 978 милиона. У то, наравно, убрајамо све оно што радимо у циљу подстицања пронаталитетне политике. Даћу само неке податке који то илуструју - прошле године, примера ради, у основној школи у Лукићеву нисмо имали ни једног уписаног ђака првака, ове године има их једанаест. Што се тиче додела ауто-седишта за бебе, у протеклих годинама делили смо између 50 и 100 ауто-седишта, ове године близу 300 ауто-седишта биће подељено нашим најмлађима, односно новорођеним бебама - навео је Салапура и поменуо и друге мере и активности које Град Зрењанин реализује у оквиру проналитетне политике и подршке породици и родитељству.
 
 
 
 
- Такође градимо један нови вртић, а ту су и све оне бенефиције које дајемо кроз боравак деце у Предшколској установи, кроз превоз, стипендије, стручно усавршавање, кроз фонд за лечење болесне деце, фонд за вантелесну оплодњу, дакле то је једна широка лепеза мера и активности којима подржавамо пронаталитетну политику. Није то само набрајање, није то само оцена неког успеха јединица локалне самоуправе, то је уствари борба за породицу и борба за просперитет и будућност Србије, јер јака породица ствара квалитетне људе који ће у будућности водити и наш град, надам се, али и нашу државу - рекао је Симо Салапура данас у Перлезу. 
 
 
 
 
Присутнима се обратио и Лука Сладојевић, мештанин Перлеза, који је са супругом Аном у браку пуне 63 године. 
 
У оквиру манифестације четрдесетак локалних самоуправа представило је своје мере пронаталитетне политике, а пет најбољих ће добити и повеље. 
 
У уметничком делу програма учествовали су Хор „Чаролија“, оперска певачица Милица Досковић и певачица Леонтина. Ученик Матија Матић из Лазарева надахнуто је одрецитовао песму “Мајку ми не дирај”. Програм је водио глумац Предраг Васић
 
 
 
 
Манифестација „Дани породице у Србији“ окупља удружења у чијем је фокусу породица, државне институције и представнике покрајинских секретаријата, а у склопу програма биће одржани програми за све узрасте, међу којима су и пузијада за бебе, штиклијада за маме, ликовна радионица, спортска такмичења, школица пецања.
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7160/DANI_PORODICE_2023_0.jpg