Радна група за припрему и спровођење програма "Престоница културе Србије" - Зрењанин Национална престоница културе 2025. године

Радна група за припрему и спровођење програма „Престоница културе Србије“ донела је предлог Одлуке, који је прихватила потпредседница Владе и министар културе Маја Гојковић, да Зрењанин буде Национална престоница културе 2025. године, саопштило је данас Министарство културе.

Како се наводи, на основу пристиглих пријава, Радна група је оценила да је пријава Града Зрењанина добро осмишљена и да показује кохерентност уметничке и дизајнерске визије пројекта утемељеног на локалној специфичности.
У образложењу се наводи да Зрењанин својом кандидатуром представљеном под уметничким концептом „Меандри града – токови културе“, са идејом прожимања града, стваралаца и публике, има и детаљно објашњене стратегије, програме и капацитете града.

 

 

Комисија је оценила да Програм који је планиран да се реализује у оквиру четири целине: „Банатско изобиље“ – посвећено мултикултуралности и традицији овог краја, „Архиотипија“ – посвећена архитектонском наслеђу града укључујући и Драгишу Брашована, „Амбасада културе“ – посвећена међународној сарадњи и едукацији и ЛОКУС – посвећен урбаној култури нуди више од 50 нових уметничких пројеката. Такође је наведено да Зрењанин кандидује укупно 10 инфраструктурних пројеката у култури, од којих се издвајају: пренамена српске задружне банке у Кућу стваралаштва са галеријом за савремену уметност, обнова Народног позоришта и Амфитеатра на отвореном, отварање студија за креативне индустрије Локус, обнова Трга, мање интервенције у јавном простору (урбани џепови), уређење куће Славка Жупанског, уређење кутка за децу и младе у Музеју.


На Јавни позив за исказивање интересовања за учешће у програму Престоница културе Србије 2025, који је био отворен од 15. новембра 2023. до 14. јануара 2024. године, пристигло је осам пријава.
Почетак реализације пројекта Зрењанин – Национална престоница културе Србије, планиран је за 21. март 2025. године.

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7378/min_kulture.jpg