Коридори Србије: Почињу планирани истражни радови на траси аутопута Београд – Зрењанин - Нови Сад

Коридори Србије упутили су обавештење о планираним истражним радовима на траси аутопута Београд – Зрењанин - Нови Сад.

Како је наведено, у току је припрема подлога за израду пројектно- техничке документације, што обухвата геодетске и геотехничке истражне радове.

Истражни радови биће обављани у катастарским општинама Орловат, Фаркаждин, Перлез, Стајићево, Ечка, Лукино село, Зрењанин III, Зрењанин I, Мужља, Словачки Арадац и Српски Арадац.

 


фото: Коридори Србије


Из Коридора Србије подсетили су да се изградња аутопута Београд Зрењанин Нови Сад, реализује се на основу оквирног комерцијалног уговора о пројектовању и извођењу радова на Пројекту Београд - Зрењанин - Нови Сад, који је закључен 10. новембра прошле године Владе Републике Србије - финансијера, Коридора Србије д.о.о. – инвеститора i China Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, Ltd. of Shandong Hi-Speed Group Co. - izvođača radova.

Закључком Владе из јануара 2021. године пројекат изградње аутопута Београд - Зрењанин - Нови Сад препознат је као пројекат изградње и реконструкције јавне линијске инфраструктуре од посебног значаја за Републику Србију.

Радови су започети крајем прошле године и како је тада речено, укупна дужина износиће 105,4 километра, од чега ће последњих 5,5 километара бити брза саобраћајница. Изградња обухвата деонице од Београда до Зрењанина, дужине 67,66 километара, и од Зрењанина до Новог Сада, дужине 37,74 километра, као и изградњу паралелног некомерцијалног пута, дужине око 25 километара на потезу Нови Сад – Зрењанин.

На траси ауто-пута планирана је изградња четири велика моста - два моста преко Тамиша (где су у току припремни радови на изградњи железничког моста), мост преко Бегеја и мост преко Тисе) и четири моста преко канала и пролаза за пут, као и преко укрштања са пругом, 20 надвожњака, седам подвожњака и 47 пропуста.

Пројектована брзина биће 130 километара на час на ауто-путу, односно 100 километара на час на делу брзе саобраћајнице.

Планирана је и рехабилитација, модернизација и доградња постојеће мреже државних путева првог и другог реда у зони коридора.

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7521/koridori_srbije.jpg