Светски дан заштите животне средине обележен манифестацијом “Знањем за зелену планету - GREEN je IN”, на Техничком факултету “Михајло Пупин” 

Поводом 5. јуна, Светског дана заштите животне средине, данас је на Техничком факултету “Михајло Пупин” организована централна манифестација “Знањем за зелену планету - GREEN je IN”. У организацији Катедре за инжењерство заштите животне средине на тој високошколској образовној установи, уприличен je пригодaн скуп у амфитеатру,  представљено је и одржано неколико креативних радионица, а заседао је и Зелени савет Града Зрењанина. 
 
 
 
 
Након речи представника домаћина, доц. др Миле Кавалић, декана ТФ “МИхајло Пупин” проф. др Милана Николића и проф. др Богдане Вујић, обратио се и градоначелник Зрењанина Симо Салапура. Он је истакао да је 5. јун, Светски дан заштите животне средине, важан датум, те да Град Зрењанин, у оквиру “Зелене агенде” предузима низ мера и улаже огромна средства у ову област.
- Када погледамо четворогодишњи циклус, у питању су десетине милиона евра, почев од санирања несанитарне депоније, некадашње градске депоније у Зрењанину, затим санирање садашње градске депоније, а ускоро почиње изградња пречистача отпадних вода... Такође, добили смо и новчана средства од Министарства заштите животне средине за сабирни колектор отпадних вода, а уз то пратимо и озелењавање града, као и нове паркове, ту је затим изградња канализације у нашим насељеним местима, такође имамо сегменте који се тичу дивљих депонија и веома значајно, стални континуирани мониторинг квалитета ваздуха на територији града Зрењанина - казао је градоначелник Салапура.
 
Он је изразио задовољство што је ниво свести наших суграђана о заштити животне средине значајно порастао, посебно оних млађих који су укључени у данашње радионице и што је баш у том смислу формиран и Зелени савет града Зрењанина, с идејом да се укаже на све оне мере, активности и улагања која су присутна у заштити животне средине, а на нивоу града Зрењанина нису ни мало скромна. 
 
 
 
 
Градоначелник је још рекао да су сарадња и партнерство Факултета и града Зрењанина у овој области, обзиром да постоји смер Инжењерство у заштити животне средине, неопходни и значајни, и та сарадња ће бити настављена, а користиће се капацитети знања који долазе из академске заједнице, као и знање и иницијативе која долазе од ученика, конкретно од Зрењанинске гимназије, неформалне групе „Need for Green".
 
Овом приликом додељене су и захвалнице Техничког факултета у знак захвалности за учешће на данашњој манифестацији. Добили су их, између осталих, и Град Зрењанин и Зелени савет града, у чије је име захвалницу од декана Николића примила шефица Одсека за заштиту и унапређивање животне средине Градске управе Јелена Поучки.  
 
 
 
 
У оквиру креативних радионица представили су се др Љиљана Тубић - Институт за биолошка истраживања “Синиша Станковић” у Београду, дизајнерка Емилија Здравковић AMELIE, неформална група младих “Need For Green”, НВО „Инжењери заштите животне средине“ и ТФ „Михајло Пупин, Катедра за инжењерство заштите животне средине - смер Одевно инжењерство. Радионице је, у холу факултета, обишао и градоначелник, заједно с помоћницом Маријом Дамјановић и Јеленом Поучки.
 
У склопу обележавања Светског дана заштите животне средине, али и манифестације организоване данас на Техничком факултету “Михајло Пупин”, одржана је и радно-свечана седница Зеленог савета града Зрењанина. Предочени су актуелни пројекти и програми који се реализују од стране Града Зрењанина и ЈКП “Чистоћа и зеленило”, а разговарало се и о неким будућим еколошким активностима и идејама.     
 
 
 
 
Светски дан заштите животне средине (или околине) је дан који се обележава у целом свету сваког 5. јуна кроз разне активности и кампање, са циљем да се скрене пажња јавности на бројне еколошке проблеме и потребу очувања животне средине.
 
Датум 5. јуни је одредила Генерална скупштина УН, јер jе тог дана одржана Конференција о заштити животне средине у Штокхолму, 1972. године. На конференцији се окупило 113 држава, које су потписале заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП. Предлог да се прославља 5. јуни дала је управо делегација Југославије и према неким изворима, ово је постао централни догађај Уједињених нација.
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/7508/Dan_zast_ziv_sredine_TF_0.jpg