Завршени радови на санацији и рестаурацији споменика на Житном тргу - трећи обновљен споменик из Другог светског рата у прошлој и овој години

Завршени су радови на санацији и рестаурацији споменика жртвама фашизма на Житном тргу у Зрењанину, финансирани средствима Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Града Зрењанина, а по предлогу пројекта санације и рестаурације који је израдио Завод за заштиту споменика културе Зрењанин.
 
Осим темељног чишћења постоља и три камена обелиска, замењене су оштећене и попуњене недостајуће мермерне плоче на постаменту, реконструисан је украсни зид од жуте клинкер-опеке око споменика и обновљен натпис на споменику са именима тридесет жртава, у трагичним ратним догађајима из 9. јануара 1942. године.
 
 
 
 
Споменик, аутора зрењанинског архитекте Милорада Бербакова, откривен је 7. јула 1986. године, поводом 45. годишњице од почетка устанка народа Србије у Другом светском рату, а санација споменика извршена је у сусрет обележавању 80. годишњице од страдања наших суграђана којима је монумент посвећен. На санираном монументу, између осталог, очишћен је и камен у ком је уклесано да је споменик изградила “Грађевинска радна организација “Златибор” Титово Ужице”.   
 
 
 
 
Ово је трећи значајнији споменик посвећен догађајима и жртвама Другог светског рата, обновљен у току претходне и ове године. Прошле године Град Зрењанин је, у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Заводом за заштиту споменика културе, обновио два спомен-обележја - споменик на Михајловачком друму, посвећен страдању бораца Петровградског партизанског одреда, као и споменик Вељку Лукићу - Курјаку и страдалим учесницима Народно-ослободилачког рата, у центру Лукићева. Претходних година, обновљена су и спомен-обележја погинулим Црвеноармејцима код железничке станице “Фабрика” у Зрењанину, споменици жртвама фашизма и Црвеноармејцима у Стајићеву и Ченти, као и низ обележја посвећених Првом светском рату. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6264/spomenik_zitni_trg_0.jpg