Народном музеју Зрењанин одобрено више од 4 милиона динара на овогодишњим конкурсима Министарства културе и информисања и Покрајинског секретаријата

Народном музеју Зрењанин на овогодишњим конкурсима Министарства културе и информисања Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама одобрена су средства за реализацију десет пројеката у укупном износу од 3.875.000 динара. Поред тога, одобрен је и пројекат Реконструкције и адаптације сталне археолошке поставке у Образовно културном центру у Сечњу која је депанданс зрењанинског музеја, у износу од 300.000 динара.
 
Како наводе у тој установи културе, на учешће на конкурсима доступним за установе културе подстакла их је жеља за унапређењем простора и рада музеја. Одобрена су им средства за реализацију изложби, истраживачку делатност, публикације, али и опремање простора музеја и унапређење рада њихових служби. 
 
 
На конкурсима Министарства културе и информисања Републике Србије Народном музеју су додељена средства за седам пројеката:
- Изложба „Чешко пресовано стакло у огледалу“ (525.000 дин), 
- Публикација "Дакле, Ви сте тај Урош Предић?" - реиздање, редизајн (500.000 дин), 
- Музеј у школама - II фаза пројекта (300.000 дин), 
- Етнолошки фестивал „Банатски дани теку“ (400.000 дин), 
- Археолошко истраживање локалитета Стари град  - Нови Бечеј (700.000 дин),
- Преуређење депоа архиве музеја (300.000 дин), 
- Пројекат телекомуникационих и сигналних инсталација (дојава пожара) у музеју - прва фаза (250.000 дин).
 
 
На Конкурсу за финансирање - суфинансирање пројеката у области заштите и очувања културног наслеђа Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама музеју су додељена средства за реализацију три пројекта: 
- Дигитализација архиве музеја (300.000 дин),
- „Мали кустоси - велике приче“ (300.000 дин),
- Изложба „Аграрно наслеђе Баната“ (300.000 дин).
 
Међу пројектима које ће финансирати Покрајински секретаријат је и Реконструкција и адаптација сталне археолошке поставке у Образовно културном центру у Сечњу, који је депанданс Народног музеја Зрењанин и у чијем писању су активно учествовали кустоси зрењанинског музеја (300.000 дин) . 
 
“Народни музеј Зрењанин интезивно ради на побољшању услова рада и подизању постојећих услова на виши ниво, у складу са тим и наше наредне активности биће усмерене на аплицирање ка домаћим и међународним конкурсима”, саопштавају из музеја.
    

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6543/Muzej_Zrenjanin_0.jpg