Обележава се Дан победе над фашизмом, сећање на страдале и на догађаје из периода Другог светског рата

Широм Србије, Европе и света данас се обележава Дан победе над фашизмом, 77. годишњица од потписивања капитулације од стране фашистичке Немачке и завршетка ратних дејстава у Другом светском рату на територији европског континента. Деветог маја 1945. године започело је стварање савремене Европе, чиме је отворена нова епоха развоја и нових политичких и економских односа на “Старом континенту”. 
 
У Зрењанину је Дан победе обележен одавањем почасти борцима Црвене армије, погинулим у борбама за ослобођење Зрењанина и свим жртвама Другог светског рата у нашем граду. Церемонија је организована у спомен-парку на Багљашу и код споменика народном хероју Жарку Зрењанину, у центру града. 
 
 
 
 
Обележавању Дана победе присуствовао је и други секретар амбасаде Руске Федерације у Србији Владимир Подрезов, који је с породицом први пут боравио у нашем граду. Он је присуствовао пријему који је приредио градоначелник Зрењанина Симо Салапура, а већ по традицији, на данашњи дан, градоначелник је угостио и припаднике Команде гарнизона Војске Србије у Зрењанину и представнике Градског одбора Савеза удружења бораца Народноослободилачког рата. Пријему су присуствовали и начелник Средњобанатског управног округа Предраг Рађеновић, заменик градоначелника Саша Сантовац и помоћница градоначелника Снежана Вучуревић. 
 
 
 
 
Владимир Подрезов положио је потом венац на спомен-костурницу борцима Црвене армије у спомен-парку на Багљашу и одао почаст својим сународницима, страдалим у борбама за ослобођење средњег Баната, 1944. године. У име Града Зрењанина, венац су на том месту положили члан Градског већа Драган Гуџев, помоћница градоначелника Снежана Вучуревић и секретарка Скупштине града Зрењанина Светлана Грујић. Уз бројне делегације, церемонији је присуствовало и неколико одељења нижих разреда основне школе “Петар Петровић Његош”. Присутнима се обратио професор историје Рако Томовић, говорећи о појму и узроцима фашизма, огромним страдањима у Другом светском рату и значају Дана победе, који данас обележавамо. Цвеће је положено и на споменик народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима током прве ратне године у Зрењанину, 1941. 
 
 
 
 
Венце на споменик народном хероју Жарку Зрењанину положили су, у име Града Зрењанина, градоначелник Симо Салапура, заменик градоначелника Саша Сантовац и председник Скупштине града, Чедомир Јањић. Венац је такође положио други секретар амбасаде Руске Федерације са супругом, као и представници Средњебанатског управног округа, на челу с начелником Предрагом Рађеновићем, Команде Гарнизона ВС у Зрењанину, на челу с командантом, пуковником Александром Дедићем, градског одбора СУБНОР, Удружења ратних војних и мирнодопских инвалида, Јеврејске општине Зрењанин, компаније “Борец - Србија” и градског одбора Српске напредне странке.
 
 
 
 
Градоначелник Зрењанина поручио је да сваке године, на данашњи дан, истичемо значај и важност Дана победе, борбе против фашизма и одајемо почаст и поштовање свима који су у тој борби дали оно највредније што су имали и могли - своје животе. Подсетио је да је Град Зрењанин, само у претходне две године, обновио три споменика, посвећена догађајима и жртвама из Другог светског рата. 
“Данас смо одали почаст ослободиоцима, припадницима Црвене армије, као и народном хероју Соњи Маринковић и стрељаним родољубима, у спомен парку на Багљашу, који смо такође овог пролећа додатно уредили. Наставићемо с тим активностима, то је наша дужност, морална и људска обавеза. Народ који заборавља прошлост и занемарује сопствену историју, не може очекивати ни напредак у будућности. Управо та прошлост налаже нам да се и данас, и увек, супротстављамо било каквом облику верске и националне мржње или дискриминације, како нам се зло фашизма више никада не би поновило”, истакао је градоначелник и додао да су српски и руски војници у оба светска рата стајали заједно у редовима победничке коалиције, да су то непобитне историјске чињенице и управо зато морамо Дан победе да обележавамо заједно, да се сећамо наших погинулих предака и посећујемо места њиховог страдања.
 
 
 
 
“У периоду након Другог светског рата, град Зрењанин бележи најинтензивнији развој у својој историји, дугој седам векова. У само тридесетак година удвостручио је број становника, изградио комплетну градску инфраструктуру, читава нова насеља и објекте, развио индустрију и економију на нивоу водећих градова у бившој Југославији. На кратко прекинут, услед различитих политичких и економских разлога и дешавања, процес развоја последњих година је настављен. Уз велике инвестиције, изградњу нових индустријских зона и стварање повољног пословног окружења, на ред су дошли и процват станоградње и значајни инфраструктурни пројекти, посебно у области саобраћаја. Кроз све то што данас радимо, што данас планирамо и чему стремимо, у сваком нашем подухвату, присутне су и тежње и жеље наших славних предака, њихови идеали због којих су се борили и страдали у оба светска рата, али и у ратовима деведесетих година на просторима некадашње Југославије. Одајемо им данас дужну почаст и поручујемо да их не заборављамо. Нека им је вечна слава и хвала”, поручио је градоначелник Салапура на данашњој церемонији обележавања Дана победе у Зрењанину. 
 
 
 

 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6547/DAN_POBEDE_2022_0.jpg