Прослава у суботу: шампиони из Клека, 50 година од освајања титуле првака Југославије у одбојци

Одбојкашки клуб “ГИК Банат” из Клека, који је прволигашке утакмице играо у хали спортова у Зрењанину, постао је првак Југославије 6. маја 1972. године, након што је у одлучујућој утакмици првенства савладао ријечки “Кварнер” 3:1. Било је то невероватно спортско достигнуће екипе у којој су сви играчи били из истог села, са тадашњих 1950 становника, које је цело живело за одбојкашки спорт и мечевима у Зрењанину често је присуствовало више становника Клека, него што их је у Клеку остајало. 
 
Клечани су освојили титулу у спорту у ком су, пре њих, шампиони државе стизали само из Београда, Загреба и једном из Марибора. Златну генерацију је предводио легендарни Милош Грбић, а екипу су чинили и Милорад Кијац, Милорад Мичић, Миленко Вуковић, Слободан Грбић, Бранко Берак, Бранко Вујовић, Мирко Ћук, Недељко Иванковић, Слободан Дамјанац, Радомир Дурсун, Миленко Шегрт, технички руководилац Рајко Кијац и једини члан екипе који није био из Клека, тренер Лазар Гроздановић.
 
Шампионска екипа ОК ГИК “Банат” у сезони 1971/72: Лазар Гроздановић, Миро Ћук, Бранко Берак,  Слободан Дамјанац, Миленко Вуковић, Недељко Иванковић, Бранко Вујовић (стоје), Милош Грбић, Слободан Грбић, Милорад Мичић, Радомир Дурсун, Милорад Кијац, Миленко Шегрт (чуче)
 
Једно име међу њима - Милош Грбић - ушао је у историју наше одбојке, као капитен репрезентације Југославије која је освојила прву медаљу на европским првенствима, у Београду, 1975. године. Одбојкашка породица Грбић, Милош и његови синови Владимир и Никола, освојила је укупно 31 медаљу на међународним такмичењима, а Владимир и Никола Грбић примљени су у Одбојкашку кућу славних.
 
Одбојкашки клуб “ГИК Банат”, данас ОК “Клек Србијашуме” основан је 1957. године као ДТВ “Партизан”, затим мења име у “Слобода”, а од 1970. године под спонзорством је великог зрењанинског Грађевинско-индустријског комбината “Банат”, када бележи и највеће успехе у својој историји - осваја шампионску и вицешампионску титулу и два пута је финалиста Купа Југославије. 
 
Педесет година од освајања титуле шампиона Југославије биће обележено у суботу, 7. маја, у Клеку и Зрењанину. У раним преподневним часовима, на месном гробљу у Клеку биће одата пошта преминулим члановима шампионске екипе - Недељку Иванковићу, Милошу и Слободану Грбићу. У 10 часова биће откривено спомен-обележје на основној школи “Јован Дучић”, а у 11 часова почеће свечана академија у Барокној сали Градске куће у Зрењанину, уз пројекцију филма посвећеног јубилеју, пригодна обраћања и доделу захвалница. Поводом јубилеја, на неколико локација у Зрењанину и Клеку постављени су и пригодни билборди, са фотографијом шампионске екипе из 1972. године  

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6542/prvaci_jugoslavije_7172_0.jpg