Постављено ново спомен-обележје на месту некадашње синагоге - наставак неговања културе сећања на наше трагично страдале суграђане

Јеврејска општина Зрењанин, у сарадњи с Градом Зрењанином, поставила је ново спомен-обележје на месту где се некада налазила синагога, на углу данашњих улица Јеврејске и Сарајлијине. Овим је реализована идеја и намера предочена представницима Града Зрењанина, приликом обележавања Међународног дана сећања на Холокауст, 27. јануара ове године. Тада је истакнуто да би, уз сећање на страдање наших суграђана Јевреја, требало поставити и плочу која би указивала и на изглед срушене синагоге, једне од најлепших грађевина предратног Зрењанина, тада Петровграда.
 
На новопостављеној плочи, уз слику синагоге, стоји и натпис на српском, јеврејском и енглеском језику: “У знак сећања на јеврејску заједницу у Зрењанину и велелепну синагогу подигнуту 1896, а срушену 1941. године, када је депортовано 1288 Јевреја Зрењанина и околине. Спомен плочу поставља Јеврејска општина Зрењанин у сарадњи с градом”. 
 
 
 
Наведене су и године 1997/2022, као године постављања првог и новог спомен обележја. Претходна спомен плоча била је и оштећена, тако да се идеја о изради нове плоче наметнула као боље решење од санације постојеће. 
 
Наш град је претходне године, на 80. годишњицу од погрома јеврејске заједнице, на пет локација поставио јединствена спомен-обележја “камен спотицања”, као сведочанство о породицама које су живеле на тим местима. Зрењанин је први град у нашој земљи који је добио таква обележја, уз она бројна која постоје широм Европе. То показује јасно опредељење и Јеврејске општине и локалне самоуправе да заједнички негују културу сећања на наше трагично страдале суграђане, али и константно указују на злочине који су над њима начињени, како се никада више и ником не би поновили. 
 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6619/Sinagoga_nova_tabla_0.jpg