Традиционална свечаност Спортског савеза града Зрењанина: годишњу награду за 2022. годину заслужило 36 добитника у 12 категорија

Традиционална свечаност доделе годишњих признања Спортског савеза града Зрењанина одржана је данас у Барокној сали Градске куће, у организацији Спортског савеза и Града Зрењанина. Свечаност је одржана седамнаести пут, уз присуство челника Града Зрењанина,  представника републичких и покрајинских спортских асоцијација и институција и некадашњих спортиста и спортских радника. 
 
 
 
 
За постигнуте спортске резултате и за допринос развоју спорта у претходној години, у 12 категорија укупно је награђено 36 спортиста, спортских клубова, стручњака, судија, донатора, пропагандиста у спорту, уз посебна признања и награда за животно дело. О добитницима је одлучивао Управни одбор Спортског савеза града Зрењанина, а као и сваке године, на то су пресудно утицали постигнути спортски домети. 
 
Минутом ћутања одата је пошта јуче преминулој истакнутој спортисткињи и некадашњој репрезентативки у куглању Ирени Калочаи и спортистима и спортским радницима из Зрењанина који су нас заувек напустили у протеклој години.
 
 
 
Присутне су на почетку свечаности поздравили председник Спортског савеза града Зрењанина Рајко Петровић и градоначелник Зрењанина Симо Салапура, који је истакао да да је данашња додела награда уједно и прилика за подсећање не само на остварене резултате у прошлој години, а који су прославили наш град и државу, већ и да се помену и манифестације и спортски догађаје организовани у том периоду, а такође и за осврт на улагања у спорт.
- Главна спортска манифестација био је 9. СОШОВ за шта смо добили и похвале, а искористио бих прилику да се захвалим свима који су учествовали у организацији. Тиме смо показали да имамо капацитете и спортску инфраструктуру која може да задовољи организацију великих, масовних такмичења - рекао је градоначелник, нагласивши да је Зрењанин био домаћин и броојним репрезентацијама, међу којима су рвачка, одбојкашка, шаховска и друге.
 
- Организовали смо и седницу Олимпијског комитета Србије у овој Барокној сали и много догађаја, од полумаратона, маратона, Европске недеље спорта, покушавајући да, пре свега, афирмишемо спортски дух града и да се наши суграђани укључе у спортске активности – казао је он.
 
 
 
Када је у питању спортска инфраструктура, указао је, наставља се са реализацијом треће фазе радова на градском стадиону, а реконструисане су и две школске фискултурне сале.
- Оно што нас очекује јесте да ове године, заједнички са Народним музејом, припремамо реконструкцију Собе спорта, пресељење у већи простор, јер мислимо да легенде Зрењанина заслужују то, а ми смо поносни на нашу спортску историју и желимо да гајимо културу сећања на њу - навео је градоначелник.
 
Најавио је и да ће ове године, по први пут, бити извршена финансијска контрола трошења буџетских средстава у спортским организацијама, као и да ће од априла град имати верификованог спортског инспектора.  
 
Најбољи сениори у 2021. години “одбранили” су трон и у претходној години - међу спортистима у олимпијским спортовима и спортовима који су придружене чланице МОК-а, признања су добили члан “Пролетера”, светски рвачки шампион и најбољи спортиста Србије у прошлој години Зураб Датунашвили и чланица  Боксерског клуба “Петровград”, трећа у Европи, Александра Рапаић. Датунашвили је на припремама рвачке репрезентације, па је признање, у његово име, примио представник Рвачког клуба “Пролетер”.  
 
 
 
Чланица Атлетског клуба “Банат” и двострука првакиња Балкана Дуња Сикима и овога пута заслужила је признање у категорији спортисткиња У20, док је међу спортистима годишњу награду добио џудиста “Пролетера МД” Милан Булаја, европски кадетски шампион и трећи на светском првенству.
 
Спортиста и спортисткиња у узрасној категорији У15 су рвач “Пролетера” Стеван Којић и одбојкашица Милица Видачић, последњих шест месеци чланица ОК “Тент” Обреновац. У категорији неолимпијских спортова, најбољи сениор је Бојан Гостојић, члан Аероклуба “Зрењанин”, европски првак у авиомоделарству, а сениорка, као и прошле године,  Анастасија Његреш Орчик, из Пауер лифтинг клуба “Гладијатор” Елемир, државна рекордерка. 
 
 
 
Најбољи спортиста до 20 година у неолимпијском спорту је члан ММА клуба “Пролетер”, Дејан Живковић, док је спортисткиња у истој категорији талентована Дуња Рајић, каратисткиња КК “Задругар” из Лазарева. 
 
Није било дилеме у категорији најбољих сениорских екипа - вишеструки државни прваци, рвачки клуб “Пролетер” понео је признање Спортског савеза и ове године, док је међу женским сениорским екипама за најбољу проглашена џудо клуба “Пролетер”, треће на екипном првенству Србије. Рвачки клуб “Пролетер” најуспешнији је и у конкуренцији У20, где су, међу спортисткињама, најуспешније чланице Теквондо клуба “Зрењанин”. 
 
У узрасту У15 признање су понели одбојкаши “Пролетера” и женска екипа Веслачког клуба “Бегеј 1883”. 
 
 
 
Тренер два светска рвачка шампиона Војислав Трајковић најуспешнији је у овој категорији, док је председник Пливачког клуба “Пролетер” Бранислав Влаисављевић најбољи спортски радник у протеклој години. Стручњак у спорту је др Бојана Влаучин, члан медицинског тима Светског првенства у рвању, лекар Ватерполо клуба “Пролетер”. Најбољи спортски судија је Амела Мелеги, делилац правде у професионалном боксу. Годишње признање за спонзора-донатора заслужило је зрењанинско предузеће “Iron sport”.
 
 
 
Међу спортистима с инвалидитетом најбољи је члан Стрељачког клуба “Олимп” Ласло Шурањи, а међу спортистима пливачицама Катарина Драганов Чордаш. Награду за најуспешнијег пропагандисту у спорту за 2022. годину добио је новинар и публициста Миодраг Грубачки.
 
Додељено је овом приликом и више посебних признања, поводом различитих спортских јубилеја и годишњица, а добили су их Срђан Марић, великан Карате клуба “Банатски цвет”, ЖФК “Банат”, ФК “Омладинац ФАМ” Ботош, ФК “Потисје” Книћанин, ОРК “Граднулица” и Савез за школски спорт града Зрењанина. Онима који су будућност зрењанинског спорта, и који најављују лепе спортске каријере, припала су такође посебна признања: тенисеру Зорану Лудошком, атлетичарки Дуњи Еремић, пливачу Огњену Ковачевићу, пливачу и атлетичару Јустину Цветкову и пливачици Софији Травар
 
 
 
Награду Спортског савеза за животно дело добио је Војислав Табачки, који је спортски век провео у Рвачком клубу “Пролетер”, био истакнути судија на шест олимпијских игара и провео преко двадесет година на функцији челника Спортског савеза града. Табачки се и захвалио у име свих награђених. 
 
Данашњу свечаност увеличали су чланови Градског дечјег хора Кулутрног центра Зрењанина, под управом Сенке Милисављевић, који су извели химну Републике Србије, а потом и зрењанинску спортску химну “Имена за сва времена”. 
 

Слике

  • /uploads/attachment/vest/6897/NAGRADE_SSGZR_2023_0.jpg