Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика који се обележава широм света био је прилика да се председник Скупштине града Александар Мартон подсети на значај очувања језичке и културне разноликости, као и заштите нематеријалне баштине.
 
"Језик и језичка култура су важна одлика националног идентитета сваког народа, без обзира да ли су то Срби, Мађари, Словаци, Румуни или друге нације. Језици дају специфичне карактеристике грађана Србије и Војводине, посебно градова попут Зрењанина , где се користе четири службена језика и где живи више од двадесет нација. Данас бих желео да подсетим све грађане Зрењанина да је право на матерњи језик једно од основних права сваког члана сваке националне заједнице која је овде вековима присутна. Данас се у свету користи око 6000 језика, али, нажалост, процене говоре да чак половина њих може изумрети до краја овог века. То је управо разлог због којег се овај дан обележава да заштити ово језичко наслеђе. " - рекао је Александар Мартон.

Међународни дан матерњег језика успостављен је у знак сећања на инцидент у Пакистану 1952. године, када је Мохамед Али Џинах, гувернер Пакистана, најавио урду као службени језик западног и источног Пакистана, народ источног Пакистана (данас Бангладеш), чији је матерњи језик бенгалски, започео је демонстрације против ове одлуке. Студенти су организовали мирне демонстрације, али полиција је отворила ватру и убила неколико студената.