Регионална конференција о безбедности у саобраћају у Зрењанину

Град Зрењанин био је домаћин регионалне конференције под називом „Безбедност саобраћаја на путевима банатских градова и општина, посебно безбедност деце“, која је одржана у Градској кући. Циљ конференције био је представљање информација у вези са безбедношћу и опасностима за учеснике у саобраћају у Србији, тј. Банату, као и наглашавање активности које треба предузети за побољшање безбедности у саобраћају.

 

 

 

Иван Бошњак, градоначелник града Зрењанина, истакао је значај таквог догађаја изразивши своју подршку напорима Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, што ће резултирати бољом сарадњом са локалним самоуправама у Србији.
- Данас смо угостили представнике Агенције за безбедност саобраћаја и представнике локалних самоуправа овог дела Србије: Сечањ, Житиште, Нова Црња Ковачица, Алибунар, Панчево, Пландиште, Нови Бечеј, Кањижа, Кикинда и Ковин. Агенција је представила и најважнија питања која се тичу безбедности у саобраћају, посебно безбедности деце, а остварују се и контакти са колегама из других општина, што је све битно за добру и борбену сарадњу. Уложићемо додатне напоре у будућим активностима на побољшању саобраћајне безбедности, као и других сегмената живота у нашем граду, али и у целом централнобанатском округу - рекао је мр Иван Бошњак, градоначелник Зрењанина.

 

 


Стојадин Јовановић, директор Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије, захвалио се представницима града Зрењанина на могућности да организују конференцију на регионалном нивоу и на заједничком успеху у решавању безбедности у саобраћају.
- Иницирана од стране градоначелника Бошњака, Агенција је први пут организовала такву конференцију на којој се разговарало о стању у саобраћају у Банату. Сада је на нама да ову активност наставимо и у другим регионима - рекао је Стојадин Јовановић, појашњавајући да Закон о безбедности у саобраћају дефинише могућности градова и општина да организују мере безбедности у саобраћају, а владе локалне управе одговорне су за развој сигурносних стратегија и годишњих планова који укључују све потребне мере и активности које треба предузети.
 
- Статистички подаци показују одређено побољшање: укупан број саобраћајних незгода за десет месеци смањен је за 13%, број умрлих је мањи за више од 6%. Међутим, тиме нисмо задовољни, јер последњих годину дана имамо већи број тешких саобраћајних незгода - додао је Јовановић. Због тога је, истакао је, веома важно организовати конференције и обуке попут ове како би се повећала безбедност свих учесника у саобраћају, посебно најмлађих.