Manifestacije

"Dani piva" Zrenjanin
Jedna od najznačajnijih i najposećenijih turističko-privrednih manifestacija Srbije, održava se svake godine, poslednje nedelje avgusta, a prvi put je ogranizovana  1986. godine. 
"Dani piva" su gradska manifestacija koja objedinjuje sadržaje kulturnog, zabavnog, sportskog i privrednog karaktera, i poslednjih godina beleži posećenost na dnevnom nivou od nekoliko desetina hiljada gostiju.
 
      
 
Na ugostiteljskim štandovima se može degustirati više od 20 vrsta piva, uz neizbežne gastronomske specijalitete, a na desetak lokacija održava se više od 20 različitih programa: rok koncerti, večeri pop muzike, međunarodni festival folklora "Lala", međunarodni festival svadbenih običaja i festival svirača na arhaičnim instrumentima, takmičenje u kuvanju riblje čorbe "Zlatni kotlić", sportska takmičenja i turniri, luna park, dečiji program, likovni hepening, etno-izložba, takmičenje u brzom ispijanju piva za žene i muškarce, takmičenje u držanju litarske krigle piva, i još mnogo toga. 
 
Međunarodni bijenale akvarela Ečka - Zrenjanin
U organizaciji Umetničke kolonije Ečka, od 1993. godine svake druge godine održava se ova manifestacija značajnih likovnih ostvarenja u tehnici akvarela, sa osnovnom idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva. U okviru Bijenala, osim izložbe akvarela u Savremenoj galeriji u Zrenjaninu izabranih po konkursu i samostalne izložbe akvarela laureata prethodnog bijenala, održavaju se i stručna predavanja i radionice koja, s različitih aspekata, sagledavaju akvarel kao slikarsku tehniku. 
Umetnička kolonija organizuje po dva internacionalna saziva umetnika sa određenim programskim karakterom: saziv umetnika koji se bave proširenim poljem slike i saziv akvarelista. Slikarski sazivi održavaju se od osnivanja Kolonije, 1956. godine, dok se susreti akvarelista održavaju od 1980. godine. 
 
      
 
Etno-festival "Žetelačke svečanosti" Mužlja
U slavu žetve, žita i hleba, mesna zajednica "Mužlja" organizuje svakog leta, tokom jednog vikenda u julu, međunarodni etno-festival "Žetelačke svečanosti". Osim takmičenja kosaca, odevenih u narodne nošnje, na tradicionalni način (po dužini otkosa, oštrenju kose i slaganju pokošenog žita), manifestacija obuhvata i izložbu i degustaciju banatskih gurmanskih specijaliteta, kao sastavnog dela svake žetve, a učesnici "Žetelačkih svečanosti" do njive predviđene za takmičenje stižu u povorci koja duž ulica Mužlje poziva meštane da im se priključe.
 
      
 
Međunarodni festival folklora "Lala" Zrenjanin
U organizaciji Saveza amaterskih kultutrno-umetničkih društava Zrenjanina (SAKUD), održava se od 2003. godine u sklopu "Dana piva". Na jednom od gradskih trgova, iz večeri u veče, tokom poslednje nedelje avgusta, nastupaju folklorni ansambli iz Srbije i inostranstva, a njihovi nastupi organizuju se i u okolnim mestima. Festival se otvara svečanim defileom učesnika centralnim gradskim ulicama. 
 
     
 
Međunarodni festival duvačkih orkestara “Begej Fest”
Gradski duvački orkestar Zrenjanin, u saradnji sa Svetskom asocijacijom za duvačke simfonijske orkestre i ansamble (WASBE) za centralnu i istočnu Evropu, od 2012. godine organizuje “Begej Fest” - međunarodni festival duvačkih orkestara. Vrhunski orkestri iz zemlje i okruženja se takmiče u više kategorija: dečijoj, omladinskoj, odrasloj i otvorenoj kategoriji. Prateći deo festivala čine stručni skupovi, a posebnu pažnju publike privlače nastupi orkestara na otvorenim prostorima u centru grada i uvek atraktivni zajednički defile učesnika. Održava se u junu mesecu. 
Gradski duvački orkestar Zrenjanin osnovan je 1973. godine i od tada je sa velikim uspehom zabeležio više od 700 nastupa na koncertima, festivalima, takmičenjima i smotrama u Zrenjaninu, Srbiji i inostranstvu. Prvi je orkestar iz naše zemlje u članstvu Svetske asocijacije za duvačke simfonijske orkestre i ansamble.  
 
     
 
Etno – festival "Banatske vredne ruke" Zrenjanin
Etno-festival koji se održava s ciljem očuvanja tradicije i podsticanja etno-stvaralaštva sa prostora regije Banata. Manifestacija okuplja učesnike u različitim oblastima, koji posetiocima predstavljaju rukotvorine domaće radinosti, predmete starih zanata, gastronomske specijalitete podneblja, uz zvuke tradicionalnih instrumenata i muzičare u narodnim nošnjama.  
 
      
 
"Sremčevi dani" Elemir
Manifestacija kulture koja se održava u Elemiru od 2006. godine, krajem juna. Posvećena je velikanu srpske književnosti Stevanu Sremcu, koji je jedan deo života proveo u ovom mestu i posvetio mu svoje delo "Bal u  Elemiru". Osim proglašenja nagrađenih na književnom konkursu "Bal u Elemiru" i tematskih književnih večeri, tokom manifestacije se na mesnom trgu i okolnim prostorima organizuju i prigodne izložbe, koncerti, pozorišne predstave. 
 
     
 
"Dani Uroša Predića" Orlovat
Organizuju se početkom juna u Orlovatu, rodnom mestu jednog od najvećih srpskih slikara iz perioda realizma. U žiži manifestacije su susreti likovnih umetnika, slikarska kolonija i izložbe, ali i niz pratećih programa, evociranja uspomena na Uroša Predića, književnih promocija, zabavnih sadržaja.