Trgovinski sporazumi

CEFTA 
 
CEFTA je sporazum o slobodnoj trgovini između zemalja Centralne i Jugoistočne Evrope. Ovaj sporazum je od 1. maja 2007. godine zamenio bilateralne sporazume između: Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Srbije i UNMIK na Kosovu. Ovaj sporazum propisuje da se neće uvoditi nove uvozne carine, odnosno da se postojeće carine neće povećavati.
 
Takođe, sporazum određuje uslove akumulacije porekla proizvoda, u tom smislu da se smatra da proizvodi izvezeni iz naše zemlje imaju poreklo iz Srbije ako sastavni materijali potiču iz zemalja CEFTA, Evropske unije, Islanda, Norveške, Švajcarske (uključujući i Lihtenštajn), ili Turske, ali da se takvi proizvodi dodatno obrađuju u Srbiji, tako da je dodata količina materijala veća od količine materijala ugrađenog u drugim zemljama.

 

Sporazum o slobodnoj trgovini sa zemljama EFTA
 
Vlada Srbije je 17. decembra 2009. godine u Ženevi potpisala ugovor o slobodnoj trgovini sa zemljama članicama Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), koji će stupiti na snagu u aprilu 2010. godine nakon ratifikacije u Skupštini Srbije. Potpisivanje ugovora sa EFTA jeste još jedan korak ka boljem pozicioniranju Srbije u režimu slobodne trgovine.

 EFTA je osnovana 1960. godine Stokholmskom konvencijom. Zemlje osnivači su bile Austrija, Danska, Norveška, Portugal, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija, a naknadno su im se priključili Island i Finska. S obzirom da su članice koje su pristupile Evropskoj uniji napustile EFTA, ona danas ima četiri članice - Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švajcarsku.

Ovaj sporazum će omogućiti izvoz srpskih proizvoda bez carine na tržište koje broji 13 miliona stanovnika i to je velika šansa ne samo za srpske proizvođače i izvoznike, već i šansa za privlačenje novih stranih investicija, s obzirom da investicije koje su stigle iz zemalja EFTA sporazuma iznose oko dve milijarde evra, a očekuje se još više investicija.

 

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Belorusijom
 

Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Belorusije, potpisan u martu 2009. godine, predviđa međusobno ukidanje carina i ostalih dažbina za sve proizvode iz Carinske tarife, osim za nekoliko vrsta robe za koje će se plaćati carina prilikom uvoza, odnosno izvoza u oba smera. Carine neće biti ukinute za šećer, alkohol, cigarete, kao i na polovne automobile, autobuse i gume.

 Srpska privreda ima mogućnost da bez carina izvozi robu na tržište koje ima deset miliona stanovnika, a takođe i strani investitori koji proizvode u Srbiji imaju istu tu povlasticu.

 

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom
 
Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Rusije potpisan je avgusta 2000. godine.
 
Sporazum propisuje da se za robu, za koju se može dokazati da je poreklom iz Srbije (više od 50% sadržaja iz Srbije), a u skladu sa principima Svetske trgovinske organizacije, primenjuje carina od 1% kada je namenjena za tržište Rusije.
 
Lista proizvoda na koje se ne primenjuje režim o slobodnoj trgovini svake godine se menja, a trenutno se na njoj nalaze: šećer i konditorski proizvodi, piletina, neka alkoholna pića, kozmetički proizvodi, pamuk, tepisi, nameštaj i motorna vozila.
 
Srbija je jedina zemlja izvan Zajednice nezavisnih država, odnosno bivšeg Sovjetskog Saveza, koja je potpisala ovakav sporazum sa Rusijom.


EU  

Srbija ima preferencijalni status za plasman svojih proizvoda sa pretežnim domaćim poreklom na tržište Evropske unije, što znači da proizvodi, sem vina i mladog junećeg mesa, tzv. "baby beef", kada se plasiraju na tržište zemalja EU ne podležu carini i drugim dažbinama.


SAD
 

Spoljnotrgovinska razmena sa Sjedinjenim Američkim Državama velikim delom se odvija na osnovu Generalnog sistema preferencijala (GSP). GSP program omogućava bescarinski uvoz više od 4.650 srpskih proizvoda, uključujući i većinu finalnih proizvoda i poluproizvoda, kao i određenih poljoprivrednih i osnovnih industrijskih proizvoda. Ovom listom nisu obuhvaćeni uglavnom tekstilni i proizvodi od kože, kao i obuća. Lista proizvoda se revidira dva puta godišnje na osnovu sugestija američkih proizvođača.

 

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom

Na Ekonomskom samitu u Istanbulu, Srbija i Turska su 1. juna 2009. godine potpisale Sporazum o slobodnoj trgovini, koji će početi da se primenjuje od maja 2010. godine po modelu asimetrične liberalizacije trgovine u korist srpske strane. To je šansa za srpske izvoznike da izvoze robu bez carine u Tursku, na tržište od 75 miliona stanovnika.

Prilikom pregovora sa turskom stranom, posebno je zaštićena poljoprivreda, sektor tekstilne industrije i crna i obojena metalurgija, tako da će tu biti zadržane više stope za uvoz tih proizvoda iz Turske, dok Srbija dobija mogućnost da odmah izvozi svoju robu bez carine za sve industrijske proizvode.