Izletište "Ada Šumice"

Locirano je na severoistočnoj gradskoj periferiji, u delu grada "Šumice", oko 3,5 km od centra Zrenjanina, na prostoru nekadašnjeg poluostrva, a sada ostrva oko kog protiče kanalisana reka Begej i deo njegovog nekadašnjeg toka. Prilaz ostrvu omogućen je nasipom i tokom sezone zabranjen je pristup motornim vozilima. Sadržaji na izletištu prilagođeni su porodičnom boravku, a posebne mogućnosti nude se sportistima i rekreativcima – izgrađeno je nekoliko teniskih terena, potom igrališta za košarku, odbojku i odbojku na pesku, trim-staza, igralište za fudbal, dečja igrališta. Prostor je pogodan za izlete – gosti mogu sami pripremiti roštilj na nekoj od za to pripremljenih lokacija. 
       
 
Prostor izletišta, koje Zrenjaninci prepoznaju i kao "Motel" namenski se koristi tokom godine za organizovanje manifestacija, poput "Prvomajskog uranka" ili "Fijakerijade", koja se na ovom prostoru održava tokom "Dana piva", krajem avgusta.
 
 
U neposrednoj blizini izletišta nalazi se i ženski manastir Svete Melanije Rimljanke, podignut kao zadužbina episkopa banatskog dr Grigorija Letića 1935. godine. Bio je to prvi ženski manastir u Eparhiji banatskoj. Arhitektura manastira podržava vizantijski stil. Na južnom delu starog konaka iz 1935. godine, podignut je 1990. godine nov manastirski konak u moravskom stilu. Ikonostas je radio vršački slikar Svetislav Vuković 1937. godine. 
 
Na Bogorodičinom tronu nalazi se ikona "Bogorodice Arapske sa Hristom" nepoznatog slikara, a u oltaru ikona "Raspeće Hristovo", slikano na platnu u lazurama. U kapelici na "Vodicama" je ikona "Bogorodice sa Hristom" i ikona Svetog Nikole iz 1899. godine. Na Časnoj trpezi u oltaru čuva se staro prestono Jevanđelje iz 1663. godine i bakrotisk grčkog "Antimisa", načinjen u Beču 1772. godine. Prva upraviteljica manastira bila je monahinja Petronija Savić, rođena sestra naučnika dr Vase Savića. Monahinje u njemu žive i održavaju manastir i danas.
 
 
Do izletišta se iz centra grada stiže ulicama koje vode oko Karađorđevog trga i kroz naselje "Šumica" – Topličinom i 6. maja. Do manastira vodi nova pešačko-biciklistička staza, uz koju je formiran i "Park prijatelja dece".