Obilazak grada

Gostima Zrenjanina preporučujemo da posetu gradu i okolini započnu upoznavanjem sa kulturno-istorijskim spomenicima, graditeljskom baštinom u starom gradskom jezgru, ili nekom od ustanova kulture, koje neguju bogatu tradiciju ljudskog stvaralaštva na ovim prostorima. Staro jezgro čini skup atraktivnih građevina, od kojih je većina podignuta tokom XIX i početkom XX veka, i nalaze se u ulici Kralja Aleksandra I Karađorđevića, Svetosavskoj, Gimnazijskoj, Pupinovoj, Narodnog fronta, Kralja Petra Prvog, Jevrejskoj, Svetozara Markovića, oko Trga slobode, Trga dr Zorana Đinđića i "Malog mosta". Tu je i jedinstveno šetalište duž gradskih jezera, nastalih pregrađivanjem napuštenog toka reke Begej. 
 

Avio snimak centra grada      

 

Šarolika nacionalna struktura stanovništva uslovila je postojanje većeg broja verskih objekata, građenih u različitim periodima i u različitim delovima grada, a na njegovoj severoistočnoj periferiji smešten je i jedan manastir. Ljubiteljima ove vrste graditeljske i kulturne baštine, hramovi nude mogućnost za upoznavanje s nezaobilaznim delom gradske istorije i tradicije. 
 

Gejzir na jezeru u centru grada      

 

Zanimljive lokacije za predah gostiju svakako mogu biti i restorani s nacionalnom kuhinjom, kojih na gradskoj teritoriji ima više, a poseta izletištima na gradskom obodu – "Peskara" i "Ada Šumice" – nudi odličnu mogućnost za odmor i rekreaciju pred obilazak okoline Zrenjanina.