Gradonačelnik

GRADONAČELNIK ZRENJANINA 
 
Simo Salapura
 


Rođen 4. maja 1980. godine u Zrenjaninu. Osnovnu školu završio je u Žitištu, a srednju ekonomsku u Zrenjaninu. Diplomirao je na Sportskoj akademiji u Beogradu i stekao stručne nazive viši sportski trener i viši menadžer u sportu. Master i doktorske studije završio je na Fakultetu za sport i turizam u Novom Sadu i stekao naučno zvanje doktor nauka u oblasti fizičkog vaspitanja, sporta i kineziterapije.

U periodu od 2004. do 2010. godine bio je zaposlen u Sportskom savezu opštine Žitište, karate klubu "Dijamant", a radio je i kao nacionalni trener kadetske, juniorske i seniorske selekcije Karate federacije Srbije i kao koordinator karate programa za osobe s posebnim potrebama. 

Od 2014. do 2017. godine vršio je funkciju generalnog sekretara Sportskog saveza grada Zrenjanina, a od 2017. godine funkciju pomoćnika gradonačelnika. Autor je i koautor više naučno-istraživačkih i stručnih radova i monografija iz oblasti sporta i dobitnik više nacionalnih i regionalnih priznanja, među kojima je Spartakova nagrada, priznanje za najuspešnijeg generalnog sekretara teritorijalnih sportskih saveza u izboru Sportskog svaeza Srbije, nagradu “Kapetan Miša Anastasijević” za afirmaciju sporta i Oktobarsku nagradu opštine Žitište. Nosilac je majstorskog karate zvanja - drugi dan i osvajač više nacionalnih i međunarodnih medalja kao sportista. 

Od 2007. godine učestvuje u kreiranju, sprovođenju i promociji programa rada s decom i osobama s invaliditetom. Dobrovoljni je davalac krvi više od 40 puta, oženjen, otac troje dece. Član je Srpske napredne stranke. 

Za gradonačelnika Zrenjanina izabran 18. septembra 2020. godine.


Ekspoze gradonačelnika

Uvaženi predsedniče, kolege odbornici u Skupštini grada Zrenjanina, predstavnici medija, dragi sugrađani,

danas, kad stojim pred vama svestan poverenja koje mi je ukazano, kao i časti i privilegije, ne mogu da ne budem iskren i da ne pomenem osećanje odgovornosti koje bi neko možda smatrao bremenom, ali za mene je ovaj osećaj, pre svega, izazov. 

Poštovani kolege odbornici, poverenje koje smo dobili od sugrađana kada smo kao koalicija na izborima zajedno nastupili na listi Srpske napredne stranke "Aleksandar Vučić - Za našu decu" a koje ste danas svi zajedno, sa našim kolegama iz Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara, poverili meni i mojim budućim kolegama, i pobeda koju smo zajedno izvojevali tada, u budućnosti mora i biće pobeda za grad Zrenjanin. 

Kada sam preuzimao mesto pomoćnika gradonačelnika, podjednako kao i danas nisam imao sumnje u to šta mi je činiti - vizija Zrenjanina kao modernog grada, grada budućnosti, duboko je usađena u meni, a i u narednom periodu ta borba će biti još energičnija i posvećenija. Kao sportista, u životu sam, između ostalog, naučio da za odlučan duh ne postoji reč "nemoguće" i da nam je potrebno da u svakoj teškoći tražimo ono što je tražio Albert Ajnštajn, a to je prilika da uspemo.  

Srbija danas ima jasan put i program na kom je predano i marljivo radio predsednik Aleksandar Vučić “Srbija 20-25” i koji sadrži plan investicionih projekata za dalji razvoj Srbije, je zvezda vodilja koju moramo pratiti u našem gradu. Možemo reći da iza nas stoje ozbiljni rezultati, ali naš pogled mora biti usmeren ka napretku, ka onome što dolazi.  

Kad objedinimo sve oblasti i kategorije, od komunalne i putne infrastrukture, izjednačavanja uslova života u gradu i na selu, investicija i pune zaposlenosti svih radno sposobnih sugrađana, obrazovanja i tendencije da u našem gradu osnujemo Banatski univerzitet, zdravstva, kulture, sporta, cilj je jedinstven i jasan - bolji život svih Zrenjaninaca. Dužnost mi je da se uhvatim ukoštac sa problemima i od njih neću bežati, ali neću o njima olako govoriti, ni obećavati brza i jednostavna rešenja. Danas neću detaljno govoriti o fabrici vode, obilaznici, autoputu, kafileriji i svemu onome što se možda očekuje kao tema. Ono u šta želim da vas uverim kada pominjem ove teme, je da sam svestan nedovršenog posla, koji moramo završiti, kako bi Zrenjanin krenuo još brže napred. Na kraju, dela moraju govoriti više od reči. Još jednom, hvala vam na podršci, hvala vam na poverenju.

Živeo Zrenjanin!