Parkovi i šetališta

Gradska bašta - Nekadašnje mesto za odmor činovnika Gradske kuće, Gradski park ili Gradska bašta danas je reprezentativna zelena oaza u najužem gradskom jezgru, površine 5.810 m². Bašta je oformljena nakon dogradnje bočnog krila Županijske zgrade, osamdesetih godina XIX veka, čime je unutar ovog zdanja stvoren izolovan i zaštićen prostor. Baštu krase brižljivo odnegovani travnjaci, cvetne površine, paviljon za promenadne koncerte, fontana, tri umetnička dela - skulpture "Dečak i lane", "Mala skica za konja" i "Kompozicija", kavezi sa egzotičnim paunovima… Bašta je i mesto održavanja brojnih kulturnih priredbi.
Tokom letnjih večeri ovde nastupaju muzičari, književnici, glumci. Posetioci Gradske bašte predah mogu naći i u hladovini kafea. U Bašti se nalazi i centralna reperna tačka - geografsko središte grada Zrenjanina, kamena ploča od koje se mere sva rastojanja i nadmorska visina grada na Begeju. Na obodu Gradske bašte podignuto je i najuspelije arhitektonsko zdanje međuratne Moderne u Zrenjaninu – današnja zgrada Školske uprave, autora arh. Đorđa Tabakovića.
 

 Gradska bašta Gradska bašta 

 

Plankova bašta – Plankert, Park kod Doma mladosti ili kod Crvenog krsta, nekadašnji Park pionira - sve su ovo imena koje je nosio ili nosi najstariji park u gradu. Oformljen je 1834. godine, kada je njegov vlasnik, gradski apotekar Franja Plank, svoje imanje sa baštom ostavio na "uživanje narodu". Park zauzima površinu od oko 7.500 kvadratnih metara. Ograda oko parka podignuta je 1902. godine, kada je i otvoren prolaz iz Ulice Carice Milice. U parku se nalazi i bista Jovana Jovanovića Zmaja, iz 1956. godine i spomenik – rotonda palim Crvenoarmejcima, podignuta 1947. godine.

 

Plankova bašta


 

Park kod "Šećerane" formiran je nakon izgradnje Fabrike šećera, 1910. godine, kada se ukazala potreba za podizanjem zaštitnog zelenog pojasa oko fabrike. Vremenom, ovaj pojas prerastao je u naajprostraniji gradski park, koji danas zauzima površinu od blizu 80.000 m². Njegov sastavni deo je postala je i "najzelenija" gradska saobraćajnica - Ulica Petra Drapšina. Unutar parka 1955. godine podignuta je spomen-bista Servo Mihalja, a na obodu parka izgrađen je kompleks plivačkih bazena, u okviru Sportskog centra "Jug".
 

Park kod "Šećerane"

 

Spomen-park na Bagljašu počeo se izgrađivati podizanjem spomenika prvim žrtvama fašizma i grobnice palim pripadnicima Crvene armije, njih 222, u borbama za oslobođenje grada, početkom oktobra 1944. godine. Spomenik je otkriven 2. oktobra 1954. godine, a spomen-kosturnica oktobra 1962. godine. Spomen-park na Bagljašu zauzima površinu od oko 15.000 kvadratnih metara.
 

Spomen-park na Bagljašu

 

Šetalište - "Park poljubaca - Čokliget", podignut je 1903. godine na obali Begeja, nakon izmeštanja pristanišnih magacina na suprotnu rečnu obalu. Ime je dobilo po tome što je noću retko bivalo osvetljeno. Park zauzima površinu od 11.500 kvadratnih metara, sada na obali gradskog Jezera III. U njegovom središtu je spomen-bista narodnog heroja Stevice Jovanovića, podignuta 1956. godine. Nekada su se ovde nalazili tereni rukometnog kluba "Vulkan", čuvena "Regata" – stecište ljubitelja veslanja, a danas sastavni deo parka čine teniski tereni gradskog kluba "Galeb".
 

Šetalište - park poljubaca "Čokliget"

 

Karađorđev park na istoimenom trgu oformljen je u današnjem obliku 1954. godine. Nekadašnje vašarište pretvoreno je, tako, u prijatnu zelenu oazu nadomak centra grada, koju Zrenjaninci rado posećuju. Osnovu parka čini jedinstvena Aleja velikana, sa spomen-bistama 15 zaslužnih građana, i spomenikom palim borcima u Drugom svetskom ratu. Park zauzima površinu od blizu 50 hiljada kvadratnih metara. Nakon formiranja dobio je zvaničan naziv Omladinski park, koji, međutim, nikada nije zaživeo. Na obodu parka podignuta su i tri najveća gradska sportska objekta: Gradski stadion, stara i nova hala sportova. 
 

Karađorđev park

 

Spomen-park "Šumica" podiže se na severoistočnoj gradskoj periferiji. Ovde je 6. maja 1941. godine doneta je odluka o organizovanju ustanka protiv nemačkog okupatora na ovim prostorima. U znak sećanja na ovaj događaj, krajem sedamdesetih godina podignuto je spomen-obeležje, a okolni prostor nekadašnje šume počeo se uređivati kao park. S obzirom na atraktivnu okolinu, u kojoj prednjače Manastir Svete Melanije i sportski centar "Ada - Šumice" -  ovaj park bi trebalo da u budućnosti dobije i neke kompleksnije sadržaje.