Градоначелник

ГРАДОНАЧЕЛНИК ЗРЕЊАНИНА 
 
Симо Салапура
 


Рођен 4. маја 1980. године у Зрењанину. Основну школу завршио је у Житишту, а средњу економску у Зрењанину. Дипломирао је на Спортској академији у Београду и стекао стручне називе виши спортски тренер и виши менаџер у спорту. Мастер и докторске студије завршио је на Факултету за спорт и туризам у Новом Саду и стекао научно звање доктор наука у области физичког васпитања, спорта и кинезитерапије.

У периоду од 2004. до 2010. године био је запослен у Спортском савезу општине Житиште, карате клубу "Дијамант", а радио је и као национални тренер кадетске, јуниорске и сениорске селекције Карате федерације Србије и као координатор карате програма за особе с посебним потребама. 

Од 2014. до 2017. године вршио је функцију генералног секретара Спортског савеза града Зрењанина, а од 2017. године функцију помоћника градоначелника. Аутор је и коаутор више научно-истраживачких и стручних радова и монографија из области спорта и добитник више националних и регионалних признања, међу којима је Спартакова награда, признање за најуспешнијег генералног секретара територијалних спортских савеза у избору Спортског сваеза Србије, награду “Капетан Миша Анастасијевић” за афирмацију спорта и Октобарску награду општине Житиште. Носилац је мајсторског карате звања - други дан и освајач више националних и међународних медаља као спортиста. 

Од 2007. године учествује у креирању, спровођењу и промоцији програма рада с децом и особама с инвалидитетом. Добровољни је давалац крви више од 40 пута, ожењен, отац троје деце. Члан је Српске напредне странке. 

За градоначелника Зрењанина изабран 18. септембра 2020. године.


Експозе градоначелника

Уважени председниче, колеге одборници у Скупштини града Зрењанина, представници медија, драги суграђани,

данас, кад стојим пред вама свестан поверења које ми је указано, као и части и привилегије, не могу да не будем искрен и да не поменем осећање одговорности које би неко можда сматрао бременом, али за мене је овај осећај, пре свега, изазов. 

Поштовани колеге одборници, поверење које смо добили од суграђана када смо као коалиција на изборима заједно наступили на листи Српске напредне странке "Александар Вучић - За нашу децу" а које сте данас сви заједно, са нашим колегама из Социјалистичке партије Србије и Савеза војвођанских Мађара, поверили мени и мојим будућим колегама, и победа коју смо заједно извојевали тада, у будућности мора и биће победа за град Зрењанин. 

Када сам преузимао место помоћника градоначелника, подједнако као и данас нисам имао сумње у то шта ми је чинити - визија Зрењанина као модерног града, града будућности, дубоко је усађена у мени, а и у наредном периоду та борба ће бити још енергичнија и посвећенија. Као спортиста, у животу сам, између осталог, научио да за одлучан дух не постоји реч "немогуће" и да нам је потребно да у свакој тешкоћи тражимо оно што је тражио Алберт Ајнштајн, а то је прилика да успемо.  

Србија данас има јасан пут и програм на ком је предано и марљиво радио председник Александар Вучић “Србија 20-25” и који садржи план инвестиционих пројеката за даљи развој Србије, је звезда водиља коју морамо пратити у нашем граду. Можемо рећи да иза нас стоје озбиљни резултати, али наш поглед мора бити усмерен ка напретку, ка ономе што долази.  

Кад објединимо све области и категорије, од комуналне и путне инфраструктуре, изједначавања услова живота у граду и на селу, инвестиција и пуне запослености свих радно способних суграђана, образовања и тенденције да у нашем граду оснујемо Банатски универзитет, здравства, културе, спорта, циљ је јединствен и јасан - бољи живот свих Зрењанинаца. Дужност ми је да се ухватим укоштац са проблемима и од њих нећу бежати, али нећу о њима олако говорити, ни обећавати брза и једноставна решења. Данас нећу детаљно говорити о фабрици воде, обилазници, аутопуту, кафилерији и свему ономе што се можда очекује као тема. Оно у шта желим да вас уверим када помињем ове теме, је да сам свестан недовршеног посла, који морамо завршити, како би Зрењанин кренуо још брже напред. На крају, дела морају говорити више од речи. Још једном, хвала вам на подршци, хвала вам на поверењу.

Живео Зрењанин!