Исхрана

Банатска кухиња типична је мешавина разних утицаја. Оно што је чини значајно другачијом од типичне српске кухиње су утицаји немачке  и мађарске кухиње, пре свега. Ови утицаји се огледају  у мешавини слано – слатко (кувано месо и сладак сос, печење и салата од вишања, на пр.), свим врстама "киселих" теста,  а доказ за то је да су се варијетети немачких назива многих јела сачували до данас – тако недељом за ручак имамо "римфлајш", после ручка штрудле са маком, једемо и чушпајз, рецимо од лудаје, с јесени није реткост да будете послужени китникезом. Исхрана је у Банату морала да се прилагоди начину живота, али и географским карактеристикама простора (климатским елементима, мочварном терену, итд.). Ови разлози утицали су на припрему "јаке" хране, односно формирање гурманске кухиње.
 

Непосредни утицај других кухиња огледа се у увођењу нових начина припреме хране, као што су: поховање, дунст, кување воћа за компоте. Као гастрономска обележја Баната најпознатије су следеће врсте јела и њихове карактеристичне подкатегорије:
- предјела ("швапски сир", крвавица, чварци, сланина..)
- супе (кокошија, пачија, гушчија, ајнпрен супа...)
- јела од теста (шуфнудле, ваљушци, кнедле...)
- сосови (од вишње, јабуке, рена, мирођије, парадајза...)
- чушпајзи (од бундеве, шаргарепе, кромпира...)
- колачи и посластице (штрудле с маком, рогачем, вишњама, бухтле, пита с бундевом, вишњама, сиром, гризом, шненокле...)
- компот или дунст (од шљива, дуња, китникез...)
- пића (бела кафа, вино, пиво...)