Култура

Зрењанин је град с дугом традицијом у више области културног стваралаштва – позоришној уметности (има најстарију позоришну зграду у Србији, саграђену 1839. године), музичкој и ликовној уметности, аматерском стваралаштву. Захваљујући томе, али и бројним квалитетним програмима и припремљеним пројектима, понео је титулу Националне престонице културе 2025. године. Водеће установе културе у Зрењанину данас су:
 
Народно позориште "Тоша Јовановић" је најстарије у Србији са очуваном необарокном салом. Име је добио по Тоши Јовановићу (1845-1893.), познатом српском позоришном глумцу, истакнутом члану Народног позоришта у Београду. Од 1946. године позориште поседује сопствени професионални ансамбл, који делује на три сцене: драмској, луткарској и камерној. Почетком прошлог века у Зрењанину се играју први аматерски луткарски комади, а професионално луткарско позориште је основано 1956. године. Луткарска сцена данас је у самом је врху међу луткарским позориштима у Србији, са више од 300 награда освојених на смотрама и фестивалима у земљи и иностранству. У садашњем облику, Народно позориште је формирано интеграцијом Драмског и Луткарског позоришта 1975. године, са драмском и луткарском сценом.
 
Народни музеј Зрењанин отворио је своја врата за посетиоце давне 1911. године. Завичајног типа и комплексног карактера, мисија Народног музеја је очување, заштита, презентација и интерпретација богатог културног наслеђа средњег Баната из области природе, археологије, етнологије, уметности и историје, као и континуирана едукација и рад са публиком. Најрепрезентативнији предмети налазе се на сталној поставци, а Музеј располаже и са три изложбена простора у приземљу зграде где се смењују тематске изложбе и одигравају пратећи програми. Негујући мултикултуралност, музеј има веома значајну улогу у друштвеном животу локалне заједнице и велик број посетилаца на годишњем нивоу. Пратећи савремене музеолошке тенденције, ставља акценат на едукативне програме и примењује их кроз радионице и друге активности – изложбе, пројекције, промоције, концерти…
 
Градска народна библиотека "Жарко Зрењанин" матична је библиотекама Средњобанатског округа. Градећи свој идентитет на дугој традицији организованог читања у граду, данас библиотека представља модеран информационо-документациони центар, препознатљив и по издавачкој делатности, књижари, књиговезници и штампарији. Све у вези са књигом смештено је под једним кровом. Поседује око 150.000 наслова, а организационо функционише кроз позајмно, научно и завичајно одељење, клуб књиге и издавачку делатност. Годишње пласира већи број нових наслова, организује промоције и тематске књижевне вечери, а 1991. године установила је и Фонд "Тодор Манојловић", с циљем да истражује, објављује и афирмише дело књижевника Тодора Манојловића, као и да подстиче књижевно стваралаштво. Фонд је успоставио специјалну награду под називом "Награда за модерни уметнички сензибилитет". Пуних 50 година организује јединствену манифестацију "Песничка штафета", а 40 "Читалачку значку", обе намењене читалачкој публици основношколског узраста.
 
Историјски архив чува писану архивску грађу са простора средњег Баната, са најстаријим примерцима из 16. века. Поседује драгоцене повеље, уникатне књиге, ретку периодику. Установа је културе од регионалног значаја која се бави заштитом, прикупљањем, сређивањем, обрадом и чувањем архивске грађе, као и издавачком делатношћу. Архив, такође, омогућује доступност архивских докумената у научно-истраживачке, приватноправне и јавноправне сврхе. У Архиву се чува више стотина фондова и збирки са преко 5.000 метара архивске грађе настале у периоду од 1765. до данас. На основу извршене категоризације, 67 фондова (1765–1956) је проглашено културним добром од изузетног значаја, а 66 фондова (1769–1970) од великог значаја. Из грађе је издвојено 116 раритета који се чувају у посебним условима. Документи су писани на латинском, немачком, мађарском и српском језику. Организује периодичне тематске изложбе у Изложбеном салону, а 2007. године награђен је престижном наградом "Златна архива", као најуспешнији архив у Србији. Почео је с радом 1947. године, а смештен је у простору некадашње Жупанијске палате, данас Градске куће, најистакнутијем примерку градитељске баштине Зрењанина и споменику културе од великог значаја.
 
Савремена галерија Уметничке колоније "Ечка" сакупља, чува, систематски истражује и излаже уметничка дела југословенске и српске послератне уметности настала углавном у Уметничкој колонији Ечка. Oрганизује годишњу ликовну колонију акварела и поседује фонд од преко 2000 дела савремене домаће уметности, као и изложбени простор са око 20 различитих поставки годишње. Делује кроз различите садржаје: организовање радионица за уметнике из земље и иностранства у УК Ечка, организовање изложби домаће и иностране савремене уметности и међународне манифестације Бијенале акварела. Све изложбе у салону галерије пропраћене су стручним публикацијама у виду каталога. Изложбена делатност праћена је и другим активностима: радионицама за децу, стручним предавањима, промоцијама књига, концертима...
 
Културни центар Зрењанина основан je 1978. године под именом Дом младости. Током четири ипо деценије постојања организовао је мноштво разноврсних културних, образовних и забавних програма. Главне активности Културног центра Зрењанина усмерене су у оквиру позоришног, дечијег, филмског, трибинског, музичког и изложбеног програма, а значајно место заузимају сопствена продукција и издавачка делатност. Културни центар Зрењанина је јавна установа, чији је оснивач град Зрењанин, која организује програме намењене свим старосним и социјалним категоријама становништва.
 
Аматерско позориште "Мадач", које своје представе изводи на мађарском језику, основала је 1952. године група заљубљеника у уметност. Од самих почетака, под кровом је Народног позоришта "Тоша Јовановић", где и наступа. Доприноси очувању мађарског језика и традиције на овим просторима, потврђујући и негујући мултикултурализам средине у којој ради.
www.facebook.com/madach.amatorszinhaz
 
Завод за заштиту споменика културе Зрењанин је установа културе основана 2004. године. Надлежност Завода покрива територију Града Зрењанина и четири општине Средњобанатског округа (Нови Бечеј, Нова Црња, Сечањ и Житиште). Иако је најмлађа установа ове врсте у Србији, идеја о стварању службе заштите културних добара у Зрењанину јавља се средином прошлог века у облику јединице за заштиту споменика културе у оквиру Народног музеја у Зрењанину, а која је сарађивала са Покрајинским заводом за заштиту споменика културе из Новог Сада. До оснивања Завода за заштиту споменика културе у Зрењанину послове заштите и очувања градитељске баштине овом простору обављао је Покрајински завод.
www.zrenjaninheritage.com
 
Градски дувачки оркестар репрезентативни је представник музичког живота града и учесник на бројним међународним такмичењима дувачких оркестара, смотрама и манифестацијама у земљи и иностранству. Једини је оркестар из Србије који је члан Светске асоцијације дувачких оркестара (WASBE). Основан је 1973. године и имао је више од 700 наступа. Негује и камерно музицирање, а његови чланови претежно су професори Музичке школе "Јосиф Маринковић", садашњи и некадашњи ученици, што обезбеђује оркестру високу професионалност.