Књига посета, широм отворених страница...

Серијал о Градској кући завршавамо листајући Књигу утисака њених гостију, књигу која сведочи о гостољубивости овог града и континуитету његовог трајања. Званичног назива “Књига посета - Скупштина општине Зрењанин”, исписаног на плавим корицама, та масивна књига од 23. јула 1966. године бележи утиске најзначајнијих посетилаца града Зрењанина и званичних гостију Градске куће, било да су долазили из сфере дипломатије, политике, културе, спорта или других области. Понекад је то забележено само потписима, као у првим годинама када је ова пракса уведена, а данас сви значајни гости имају прилику да забележе своје импресије и утиске о боравку у нашем граду и пријему у Градској кући. 
 
(Књига посета)
 
(Део “Плавог салона” Градске куће, намењен уписивању у Књигу посета)
 
Књига се чува у пријемном - “Плавом салону” Градске куће и на том се месту увек и организује церемонија уписивања на њене странице. 
Прву страницу отвара тог 23. јула 1966. године амбасадор Пољске у Југославији, Александар Малецки, који је, заједно са војним аташеом Пољске Тадеушом Никиевичем, посетио Зрењанин поводом отварања изложбе “Пољска кроз туризам и фолклор”. 
“Врло ми је драго да сам имао прилику да присуствујем отварању једне пољске изложбе у Вашем лепом граду. Сигуран сам да ће та изложба бити један прилог учвршћивању пријатељских односа између наших народа”, забележио је тада на српском језику пољски амбасадор, на самом почетку књиге. 
Педесет година касније, 21. марта 2017. године, након што је прочитао речи једног од својих претходника, у исту књигу уписује се актуелни амбасадор Пољске у Србији, Томаш Његођиш. 
 
(Први запис у Књизи посета оставио је пољски амбасадор у Југославији Александар Малецки, 23. јула 1966, а амбасадор Пољске у Србији Томаш Његођиш био је гост Зрењанина 21. марта 2017.)
 
Председник СФРЈ Јосип Броз Тито, са супругом Јованком, посетио је Зрењанин 25. октобра 1969. године, а након њихових потписа, у књизи следи потпис председника Савезног извршног већа Југославије Митје Рибичича, који датира од 8. јула 1971. године. 
 
(Књига посета, председник Југославије Јосип Броз, 25. октобра 1969. године и председник тадашње југословенске Владе Митја Рибичич, 8. јула 1971.)
 
Страни државници, посебно из највећих земаља света или оних с којима нас везује осведочено пријатељство, увек су у Зрењанину дочекивани с дужном пажњом и израженим гостопримством. У низу таквих посета бележи се да је 7. јуна 1979. године у гостима била делегација Конгреса из Мексика, 13. децембра 2007. године своје утиске забележио је амбасадор Сједињених Америчких Држава Камерон Мантер, а из пријатељске Кубе стигла је 29. фебруара 2012. амбасадорка те земље Мерцедес Мартинез Валдез, и на српском језику поручила “да се нада да ће се и у будућности развијати везе између кубанског народа и грађана овог дивног града”. 
 
(Амбасадор САД Камерон Мантер уписује се у Књигу посета, 13. децембра 2007.)
 
(Књига посета, амбасадорка Кубе Мерцедес Мартинез Валдез, 29. фебруара 2012.)
 
После Јосипа Броза и година у којима су се председници државе смењивали по неким, често неразумљивим критеријумима, устаљивање Републике Србије, другачији процес избора председника и нови значај који је та функција понела, доноси и званичне посете председника граду Зрењанину. Тако је председник Србије Борис Тадић боравио у Зрењанину 1. априла 2005. године, а доскорашњи председник Томислав Николић поручио је, приликом посете 10. јула 2012. године:
“Свим грађанима Зрењанина желим успех у сваком послу, напредак и увек власт по вољи народа. Да роди летина и да се рађају деца”. 
 
(Књига посета, председник Србије Томислав Николић, 10. јула 2012.)
 
Две посете Зрењанину уприличио је и престолонаследник Александар Карађорђевић, а приликом откривања споменика свом прадеди, Краљу Петру Првом, 17. јануара 2006. године, на Тргу слободе, у Књизи посета остало је забележено име госта. 
 
(Књига посета, принц Александар Карађорђевић, 17. јануара 2006.)
 
Спортисти и познати уметници чине посебно поглавље на страницама књиге, а из обиља тих посета издвајамо три. Покојни Павле Угринов, наш познати писац, приликом доделе награде Фонда “Тодор Манојловић” 29. маја 2001. године забележио је, између осталог и следеће:
“Иако сам можда исувише користио своју младост у овоме граду, за своју литературу, и данас, када мислим да сам исцрпео све успомене, опет ми се у свест и емоције враћају давне сцене, људи и догађаји, и ја их поново доживљавам као да сам их се сетио први пут. Тако ће моја везаност за овај град трајати и даље, све до краја. Хвала моме Петровграду, моме Зрењанину, за све што ми је дао и остаћу му стални дужник, који се никад неће раздужити”, поручио је свом граду Угринов.   
 
(Књига посета, Павле Угринов, 29. маја 2001.)
 
Годину и четири месеца касније, 10. септембра 2002. године, у Зрењанин је стигла најсјајнија медаља са светског кошаркашког шампионата у америчком Индијанаполису, на грудима Жарка Чабаркапе, који је у Књизи посета одушевљење због величанственог дочека поделио са својим суграђанима.   
 
(Књига посета, Жарко Чабаркапа, 10. септембра 2002.)
 
Дан након великог концерта на последњим “Данима пива” и посете Градској кући, 27. августа прошле године, својим домаћинима и свим Зрењанинцима, једна од највећих домаћих музичких звезда упутила је посебну захвалност следећим речима:
“Хвала Вам за дивне тренутке које сам са вама провео. Нека наше пријатељство траје дуго, као што и моја породична лоза живи овде са вама. Ваш Здравко Чолић”. 
 
(Здравко Чолић уписује се у Књигу посета)
 
(Књига посета, Здравко Чолић, 27. августа 2016.)
 
А на последњој страници, у горњем левом углу, кратко је записано: “Хвала, од ФЕД куп тима Аустралије”, са потписима играчица - Гаврилове, Барти, Делакве, Ајаве и селекторке Молик, у Зрењанину, 21. априла 2017. године.  
Књига посета, широм отворених страница, спремна је да дочека нове госте Зрењанина и његове, два века старе Градске куће...