Najavljena izgradnja poluautoputa kroz Vojvodinu, s trasom pored Zrenjanina

Vojvodina će za pet godina dobiti poluautoput koji će granicu Srbije i Rumunije povezivati sa autoputem Beograd-Zagreb, najavio je Pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj Dragoslav Petrović.

On je izjavio da će taj poluautoput, sa četiri saobraćajne trake, dug 165 kilometara i  vredan oko 280 miliona evra, biti finansiran iz  Nacionalnog investicionog plana. Ta saobraćajnica bi išla od Međe na srpsko-rumunskoj granici, iz pravca Temišvara, i zatim prošla kraj Zrenjanina i Novog Sada, potom tunelom dugim 2.900 metara kroz Frušku goru, a onda bi se taj poluautoput spustio kroz sremsku ravnicu do Rume i autoputa Beograd-Zagreb.

 

Auto karta sa ucrtanim glavnim saobraćajnicama



"Na toj saobraćajnici bi se izgradio i novi most preko Tise, sa Fruške gore bi se eliminisao saobraćaj teških vozila, a rastojanje između Novog Sada i beogradskog aerodroma bi se smanjilo na svega 49 kilometara", rekao je Petrović.

Ova vest saopštena je juče u Novom Sadu, prilikom posete potpredsednika Vlade Srbije i ministra za nauku i tehnološki razvoj Božidara Đelića. On je istakao da su dovršetak izgradnje Koridora 10 kroz Vojvodinu i izgradnja ovog poluautoputa prioriteti u naredne četiri godine. Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine Bojan Pajtić rekao je da bi poluautoput bio izuzetno značajan za privredu Vojvodine, s obzirom da je u Rumuniji u ovom trenutku registrovano više od 10 hiljada italijanskih preduzeća, a da bi, preko Temišvara, pokrajina dobila najkraću vezu ne samo do evropskog Koridora 4, već i šire – do Crnog mora i Italije.

Ne treba posebno naglašavati koliko bi najavljenom izgradnjom ove saobraćajnice dobio Zrenjanin. Sadašnji, sve frekventniji putni pravac do Novog Sada u lošem je stanju, a tranzitni saobraćaj iz pravca Rumunije svakodnevno ugrožava građane i gradsku infrastrukturu. Nije zanemarljiva ni činjenica da bi se rastojanje do Temišvara smanjilo sa sadašnjih 100 na 78 kilometara, a nesporno je i da bi postojanje poluautoputa dodatno  povećalo interesovanje investitora za ulaganje u našu sredinu.