Ulaganja u objekte primarne zdravstvene zaštite

Zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić danas je posetio mesnu zajednicu "Dolja – Crni Šor" i II zdravstvenu stanicu Doma zdravlja Zrenjanin, lociranu u neposrednoj blizini zgrade mesne zajednice. Povod za posetu bio je upoznavanje s lošim stanjem u kom se nalazi zdravstvena stanica, kao i upoznavanje s problemima prisutnim na teritoriji mesne zajednice, a domaćini zameniku gradonačelnika bili su direktor Doma zdravlja Dr Borislav Đorđević i predsednik Saveta MZ "Dolja - Crni šor" Gena Tornjanski. 
 
 
Usled sleganja objekta, izazvanog sleganjem kanalizacionih cevi, pojavile su se brojne pukotine i podne neravnine, a s obzirom da su i podne pločice u velikoj meri dotrajale, neophodna je hitna sanacija celog objekta. Zamenik gradonačelnika Goran Kaurić ocenio je sadašnji izgled ambulante potpuno neprimerenim i najavio veća ulaganja u obnovu, ne samo ovog, već i drugih objekata primarne zdravstvene zaštite na teritoriji Grada Zrenjanina. 
 
- U sastavu Doma zdravlja je 41 objekat, od kojih su 34 objekti primarne zdravstvene zaštite. Dugo nije bilo većih ulaganja u ovoj oblasti, a s obzirom da je primarna zdravstvena zaštita u ingerenciji Grada, projekcijom budžeta za narednu godinu za ovu namenu biće određena veća sredstva nego do sada. Iako će to predstavljati značajnu finansijsku poziciju po budžet, potrudićemo se da sve one ambulante koje zahtevaju sanaciju, bilo da su u gradu ili naseljenim mestima, u roku od godinu do dve budu dovedene u stanje kakvo zaslužuju građani – korisnici primarne zdravstvene zaštite – rekao je Kaurić. 
 
On je dodao da je u toku priprema nacrta budžeta za 2009. godinu i da je stav lokalne samouprave da se maksimalno izađe u susret zahtevima koje je iskazao menadžment zrenjaninskog Doma zdravlja, u pogledu sredstava namenjenim rekonstrukciji objekata i poboljšanju tehničke opremljenosti objekata primarne zdravstvene zaštite. Direktor ove zdravstvene ustanove, dr Đorđević, istakao je da današnja poseta i razgovor sa zamenikom gradonačelnika označava početak dugo očekivanih aktivnosti na poboljšanju uslova u kojima egzistira Dom zdravlja i da očekuje u narednom periodu u što većem obimu realizaciju već pripremljenih elaborata i projekata obnove objekata, voznog parka hitne pomoći i tehničke opremljenosti. 
 
 
Predsednik Saveta MZ "Dolja - Crni šor" Gena Tornjanski izrazio je spremnost da, tokom trajanja radova na sanaciji ambulante, ona privremeno bude preseljena u prostorije mesne zajednice, kako stanovnici iz ovog dela grada ne bi bili uskraćeni za zdravstvenu pomoć na dosadašnjoj lokaciji. Takođe, osim pomenutog, kao dva najveća komunalna problema na teritoriji mesne zajednice navedena su divlje romsko naselje "Dudara" i napušteni pogoni "Radijatora" u Miletićevoj ulici. Zamenik gradonačelnika rekao je da problem naselja "Dudara" nije problem mesne zajednice već grada, i da se nejgovom rešavanju mora pristupiti pažljivo.
- Rešenje problema sastoji se u izmeštanju ovog naselja, ali uz poštovanje svih pravnih i ljudskih normi, kako se ne bi stvarala nova romska "geta" u gradu. U saradnji s višim nivoima vlasti i u okviru svih aktivnosti koje preduzimamo tokom "Dekade Roma", verujem da ćemo u razumnom roku doći do prihvatljivog rešenja i za ovaj dugogodišnji problem – rekao je zamenik gradonačelnika Zrenjanina Goran Kaurić.