Još jedna MEGA pobeda Zrenjanina!

Na jučerašnjem takmičenju za najbolju promociju investicionih potencijala gradova i opština "Investirajte u Srbiju 2008." pobedili su Zrenjanin, Loznica, Kragujevac, Paraćin, Vršac i Šabac, a specijalnu nagradu publike dobio je grad Užice. Takmičenje je organizovano u beogradskom hotelu "Hajat".
 
 
Nadmetalo se 19 opština i gradova uključenih u program MEGA (Podsticaj ekonomskom razvoju opština) Američke agencije za međunarodni razvoj USAID, a kriterijumi po kojima su ocenjivani bili su kvalitet opštinskih prezentacija, njihov nastup i komunikacija, izgled štandova, internet prezentacija i kvalitet ponuđenog promotivnog materijala. Grad Zrenjanin predstavljali su pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Predrag Stankov, rukovodilac Službe za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Ljupka Bojović Cvejić, grafički dizajner za pripremu promotivnog materijala pri Službi za lokalni ekonomski i ruralni razvoj Danka Ječmenica i prevodilac u Kabinetu gradonačelnika Marija Harmat. "Pojačanje" zrenjaninskog tima bila je Aleksandra Jakšić, predstavnica italijanske kompanije "Pompea", prvog stranog investitora u Zrenjaninu, koja je doprinela sticanju pozitivne slike o našem gradu kao sredini povoljnoj za strana ulaganja. 
 
 
Oni su predstavili promotivni materijal o Zrenjaninu namenjen potencijalnim investitorima, pod već prepoznatljivim sloganom "Zrenjanin OPEN". Pred posetiocima Sajma našli su se, tako, brošure i CD prezentacije na engleskom, nemačkom i italijanskom jeziku, reklamni panoi, ali i nova internet-prezentacija, posebno njen deo posvećen investicijama. 
Nadmetanje je otvorio ambasador SAD Kameron Manter, koji je rekao da je "impresivno ono što su pokazale opštine koje su se takmičile" i da to uliva optimizam da Srbija može da privuče strane investitore. On je naglasio da investitore najviše interesuje sigurnost njihovih investicija.
 
Član Upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) Ivana Veselinović istakla je da lokalne samouprave, u nastojanju da privuku strane investitore, treba da pojednostave administraciju i da infrastrukturno opreme lokacije. Kako je dodala, u privlačenju investicija bi mogla više da im pomogne i Vlada Srbije izmenom propisa koji su sada često smetnja.
 
 
Predstavnici Zrenjanina, Loznice i Kragujevca osvojili su nagradno učešće na investicionom sajmu u Hanoveru naredne godine, gde će promovisati svoje gradove, dok će predstavnici Paraćina, Vršca i Šapca, učesnici drugog ciklusa Programa MEGA, studijski putovati u Oburn (SAD), gde će imati priliku da steknu konkretnija iskustva u oblasti privlačenja investicija. Dobitnik nagrade publike, Grad Užice, biće nagrađen učešćem na investicionom sajmu "Ril Vijena" (Real Vienna) u Beču.
 
Prema podacima iznetim na takmičenju, opštine koje su odabrane da učestvuju u USAID-ovom programu su tokom 2006. i 2007. godine privukle oko 400 miliona evra investicija i otvorile oko 6.000 radnih mesta. Predviđeno je da taj program za unapređenje poslovne klime traje do septembra 2010. godine, ali ima najava da će biti produžen.