Unapređenje elektronskog vođenja matičnih knjiga

Predstavnici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu i Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo uručili su u petak, 12. decembra, predstavnicima trideset lokalnih samouprava, među kojima i Grada Zrenjanina, 120 računara, više servera i štampača u prostorijama Stalne konferencije gradova i opština. Radi se o projektu opremanja matičnih službi, u okviru -  NIP projekta modernizacije lokalnih samouprava (e-uprava) u Srbiji, a ovom prilikom potpisan je i Sporazum o uručenju računarske opreme namenjene za elektronsko vođenje matičnih knjiga koje će omogućiti građanima da dobijaju izvode i van mesta u kojima se one vode. U ime Grada Zrenjanina, dodeli opreme prisustvovali su član Gradskog veća Goran Đorđević i načelnik Odeljenja za informacione i komunikacione tehnologije Miodrag Bogunović. 
 
 
Predstavnik ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Saša Pivalica podsetio je da je Predlog zakona o matičnim knjigama koji je uradilo mnistarstvo koje predstavlja, a koji će regulisati tu oblast i olakšati izdavanje dokumenta, u skupštinskoj proceduri. Prema njegovim rečima, jedna od novina Predloga zakona o matičnim knjigama je izdavanje izvoda iz matičnih knjiga u opštinama ili gradovima bez obzira na njihovo mesto vođenja. "Uspostavljanje informacionog sistema - prevođenje matičnih knjiga u elektronski oblik je osnovni preduslov za uprošćavanje procedura i čekanja pred šalterima gde se oni pribavljaju", rekao je Pivalica.
 
 
Primenu ove odredbe zakona u praksi omogućiće stvaranje jedinstvenog informacionog sistema koji predviđa modernizaciju lokalnih samouprava kazao je on i naveo da je važeći zakon, donet 1990. godine, prevaziđen, pogotovo na polju primene informacionih tehnologija.
Pivalica je podsetio da je dobijanje izvoda bez obzira na mesto rođenja s uspehom testirano u Beogradu izdavanjem izvoda iz matičnih knjiga opštine Savski venac u drugim opštinama. Pivalica je ukazao da 15 odsto opština i gradova u Srbiji ne koristi IT rešenja za vođenje matičnih knjiga, da je pet odsto u fazi uvođenja i da bar 20 odsto ima neadekvatna rešenja. Uz sve to problem je, kako je rekao, to što rešenja uglavnom postoje u opštinskim, ali ne i u mesnim kancelarijama.
 
Državni sekretar Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Boris Barjaktarović rekao je da će u drugoj fazi, biti dodeljeni softveri onim lokalnim samoupravama koje ih nemaju. "Ovo je samo deo sredstava koja Republika u narednom periodu namerava da uloži u cilju modernizacije lokalnih samouprava", naveo je državni sekretar Barjaktarović.