Usvojen budžet Grada Zrenjanina za 2009. godinu

Nakon višečasovne diskusije, uz više od pesedet podnetih amandmana, odbornici Skupštine Grada Zrenjanina usvojili su tokom današnje, sedme sednice, predlog Odluke o budžetu Grada Zrenjanina za 2009. godinu. Prethodno, odbornici su usvojili Predlog odluke o izmenama i dopunama Odluke o budžetu Grada Zrenjanina za tekuću godinu, kojom je izvršen poslednji ovogodišnji rebalans budžeta. Javni prihodi po izvorima za 2008. godinu se planiraju u iznosu od 3.920.280.658 dinara, što je manji obim od planiranog prethodnom odlukom za 11,9%. Istovremeno, ukupni prihodi usvojenog budžeta za narednu godinu planirani su u iznosu od 5.145.784.464 dinara, što je, po aktuelnom kursu, oko 60,5 miliona evra. 
 
U obrazloženju Predloga ove Odluke izneto je da će budžet za narednu godinu biti stabilizacioni, jer se 2009. predviđa kao godina u kojoj će svetsku privredu, pa i našu, zahvatiti recesija, što će uticati i na lokalne privredne tokove. Planirano povećanje prihoda i primanja budžeta u 2009. godini u odnosu na planirane prihode i primanja u prethodnoj godini iznosi 15%, ali se, uprkos tome, očekuje završetak projekata započetih prethodnih godina, kao i normalno funkiconisanje direktnih i indirektnih korisnika budžetskih sredstava. 
 
U načelnoj raspravi o predlogu Odluke o budžetu učestvovali su odbornici i vladajuće koalicije i opozicionih stranaka. Odbornici opozicionih stranaka uputili su brojne primedbe na pojedine stavke budžeta, smatrajući da se nedovoljno sredstava izdvaja za razvoj privrede, agrara i mesnih zajednica, a troši na manje potrebne stavke, dok su predstavnici stranaka vladajuće koalicije isticali da je uspeh što je Zrenjanin doneo budžet pre no što su to učinili Republika i Pokrajina. Najavljen je, pritom, završetak pojedinih kapitalnih investicija – hale sportova, komunalnog opremanja industrijske zone "Ečka", Medicinske škole, kao i nastavak radova na kanalisanju u selima na teritoriji Grada Zrenjanina.  
 
Skupština je u popodnevnim časovima nastavila rad. Na dnevnom redu je više od 60 tačaka, a predsednik Skupštine Aleksandar Marton nagovestio je da bi zasedanje moglo biti nastavljeno i tokom sutrašnjeg dana.