Završna pres konferencija Aleksandra Martona

Predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton održao je danas poslednju ovogodišnju konferenciju za novinare, tokom koje se zahvalio predstavnicima medija na korektnoj saradnji. Sumirajući rad Skupštine u prethodnom periodu, on je posebno istakao da je Zrenjanin prvi grad u Srbiji koji je usvojio budžet za narednu godinu, i da je, uprkos problemima i činjenici da lokalna samouprava funkcioniše bez gradonačelnika, na osam skupštinskih sednica usvojeno više od 300 različitih odluka. 
 
- Podsećam da je zakonska obaveza svih lokalnih samouprava da do 20. decembra usvoje budžet za narednu godinu. Imam informaciju da je to do danas učinilo svega oko 15% samouprava. Neusvajanje budžeta znači uvođenje privremenih mera. Naravno, njih neće biti, s obzirom da ni "krovni" budžet, odnosno budžet Republike Srbije, nije usvojen. Toliko o tome da u Zrenjaninu ništa ne funkcioniše – rekao je Marton. 
 
 
On je dodao da u datim okolnostima, "koje nisu baš najnormalnije", gradska uprava daje sve od sebe kako bi gradske službe uspešno funkcionisale, a da doprinos uspešnosti rada Skupštine daje i konstruktivna opozicija. 
 
- Možda se to nekom, s demokratske strane političkog spektra, neće svideti, ali uz sve ono što ja mogu da joj zamerim, opozicija u Zrenjaninu jeste konstruktivna. Ako neko misli da opozicija ne treba da podnosi amandmane na različite odluke, taj greši. Opozicija radi svoj posao i sve dok to ne prelazi u sferu opstrukcije, kao što je slučaj u republičkom parlamentu, ja ću podržavati i zahtevati još veću konstruktivnost – istakao je Marton. 
 
Predsednik zrenjaninske Skupštine rekao je da će naredne godine, uprkos najavljenim teškoćama, u lokalu biti pospešen rad institucija i da će kontinuitet rada Skupštine biti održan. On je najavio održavanje naredne sednice za kraj januara ili početak februara naredne godine.