Zrenjanin u sportskim integracijama Evropske unije

U Zrenjaninu je sinoć boravila dvočlana delegacija Sportbiroa Evropske unije, Olimpijskog komiteta Savezne Republike Nemačke i Nemačke karate federacije. U delegaciji su bili Ernes Kalač, ambasador Nemačke u Sportskom birou EU zadužen za sportske integracije i Volfgang Vajgert, član Paraolimpijskog komiteta Nemačke i potpredsednik Nemačke karate federacije. Delegaciju su juče u Beogradu primili predstavnici Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Olimpijskog i Paraolimpijskog komiteta Srbije, dok će danas posetiti Skupštinu Grada Novog Sada i resorni sekretarijat za sport u Izvršnom veću AP Vojvodine.  
 
      
 
Domaćini nemačkoj delegaciji u Zrenjaninu bili su predstavnici karate kluba "Dijamant", a svi zajedno prisustvovali su prijemu u Gradskoj kući, koji su organizovali predsednik Skupštine Grada Zrenjanina Aleksandar Marton i člna Gradskog veća zadužen za sport Vojislav Matić. Karatisti "Dijamanta" obeležili su na ovaj način i završetak uspešne takmičarske sezone, pa su gosti Skupštine Grada sinoć bili i dugogodišnji trener "Dijamanta", sada predsednik Karate federacije Srbije Zoran Jerković, trener Simo Salapura i članovi reprezentacije Srbije koja je osvojila srebrnu medalju u ekipnoj konkurenciji na Svetskom prvenstvu u Tokiju, održanom od 13-16. novembra ove godine Dejan Umićević, Dimitrije Jerković, Miloš Živković i Miloš Jovanović. 
 
      
 
Ernes Kalač, nekada i sam osvajač Svetskog kupa u karateu i kik-boksu, istakao je da ga za Zrenjanin vezuje upravo karate i da pedantno prati zbivanja u ovom sportu. Kao razloge svog boravka u Srbiji, on je naveo uspostavljanje saradnje sa Sportbiroom EU i Nemačkom, realizaciju projekta EU vezanih za sportske integracije, kao i razgovor o mogućnostima školovanja naših sportskih radnika u Frankfurtu i Briselu za segment sportske administracije po standardima EU.    
 
- Najbolji način za integraciju u evropske tokove je upravo sport, jer sport ne poznaje jezičke i ljudske granice. Moj zadatak je da, tokom razgovora u Srbiji, učinim korake ka pomoći Eropske unije u administrativnom osposobljavanju, edukovanju i školovanju sportskih funkcionera iz Srbije. Očekujem da konkretne aktivnosti na ovome započnu već januara naredne godine – istakao je Ernes Kalač tokom sinoćne posete Zrenjaninu.