Projekat "Održiva energija za Zrenjanin"


U prostorijama Regionalne privredne komore u Zrenjaninu promovisan je projekat "Održiva energija za Zrenjanin", u čijoj realizaciji učestvuju slovačko preduzeće "Energo kontrols" iz Žiline i društveno preduzeće "Grejanje" iz Zrenjanina. Projekat podržava Vlada Slovačke Republike, te je skupu u Zrenjaninu prisustvovao i Njegova Ekselencija, ambasador Slovačke u Srbiji Igor Furđik. 
 
On je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka saradnje između svoje zemlje i Srbije na tako važnom poslu kao što je štednja energije. 
- Solidarnost naših naroda i zemalja bila je osnovna ideja u poslu na unapređenju energetske efikasnosti u koji su firme iz Slovačke, obuhvaćene programom Slovačke razvojne agencije, "Slovak eid", uložile 1,7 miliona evra – izjavio je slovački ambasador.
 
Promociji je prisustvovao i novoizabrani gradonačelnik Zrenjanina dr Mileta Mihajlov, koji je podsetio da je sa slovačkim partnerima sarađivao i kao direktor gradske bolnice, u koju sada treba da bude uvedeno solarno grejanje.
 
Projekat "Održiva energija za Zrenjanin" vredan je oko 200.000 evra i obuhvata hidrauličku regulaciju unutrašnjeg razvođenja tople vode u četiri objekta u gradu, jednog poslovnog i tri stambena, kao i rekonstrukciju dela gradskog toplovoda.
 
Kako je objasnio Libor Brončik, predstavnik "Slovak eida", ova investicija će se isplatiti za četiri godine, pošto obezbeđuje uštedu energije od 25 procenata, a građani se dovode u poziciju da plaćaju stvarno utrošenu energiju, umesto da im se dostavljaju računi za grejanje na bazi kvadrature stana.