Saopštenje Aleksandra Martona, povodom 1. maja

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton izdao je danas saopštenje sledeće sadržine: 
 
"Prvi maj, međunarodni praznik rada, bi se u stabilnim vremenima praznovao kao dan koji je određen za odmor od svakodnevnih radnih aktivnosti na radnim mestima, na kojima rade mnogobrojni radnici. Nažalost, niti je broj radnika velik, a ambijent je daleko od prazničnog.
 
Rad se ne vrednuje dovoljno, uslovi rada su loši, veliki deo poslodavaca nije spreman da razume potrebe svojih zaposlenih.
 
S druge strane, mnogi sindikati ne žele da se ozbiljno uhvate u koštac sa problemima i bave se jeftinom demagogijom koja ne daje rezultate i dovodi radnika u još težu poziciju.
 
Veliki je problem i radnička nesloga, odnosno nerazumevanje za probleme drugih. Takvu neslogu koriste oni kojima je i cilj slab i dezorijentisani radnik, koji kao jedinka ne može ništa konkretno da učini .
 
Vidljivi su i problemi trudnica, osoba sa invaliditetom, mladih.
 
Bezbednost na radu je na veoma niskom nivou i brojni smrtni slučajevi i povrede na radu uključuju alarm za uzbunu.
 
Radnih mesta je malo, a ekonomska kriza preti da taj broj i dalje smanji.
 
Grad Zrenjanin je devedesetih godina izgubio na svojoj privrednoj snazi, a problemi su i dalje vidljivi.
 
Samo zajedničko delovanje svih aktera socijalno-ekonomskog ambijenta mogu učiniti ovaj grad ekonomski jakim i socijalno sigurnim.
 
Lokalna vlast, poslodavci i radnici svojim delovanjem kroz, sada neaktivni, socijalno-ekonomski savet, mogu ukazivati na probleme i potom ih rešavati.
 
Problemi su zajednički, pa ih zajedno valja i rešavati.
 
Kao predsednik Skupštine grada Zrenjanina u narednom periodu ću insistirati na:
1) Jačanju Socijalno-ekonomskog saveta Zrenjanina;
2) Jačanju Saveta za zapošljavanje;
3) Jačanju jedinstva sindikalnih organizacija u Gradu Zrenjaninu;
4) Strožijoj kontroli privatizacionih postupaka;
5) Još efikasnijem radu inspekcije rada
 
Nadam se da će Zrenjanin narednog 1. maja biti vedriji i bogatiji grad, sa više zaposlenih radnika koji će raditi u preduzećima koje vode uspešni poslodavci.
 
Građanke i građani Zrenjanina, srećan 1. maj!"