Aleksandar Marton najavio nove aktivnosti Skupštine grada

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton juče je održao redovnu konferenciju za novinare, na kojoj je najavio zakazivanje sednice Skupštine grada za narednu nedelju. On je rekao da će se pred odbornicima naći obiman dnevni red, uključujući i raspravu o rebalansu budžeta Grada za tekuću godinu, određenim promenama u programima javnih preduzeća i ustanova, a postoji i mogućnost da dođe i do promena u izvršnoj vlasti, među članovima Gradskog veća. Što se drugih aktivnosti Skupštine tiče, Marton je rekao i da će uskoro biti izabran njegov zamenik, odnosno potpredsednik Skupštine grada, čime će konstituisanje ovog tela biti zaokruženo. On je najavio i formiranje svojevrsnog Aktiva predsednika Skupštine grada, koji će činiti predsednik Skupštine, njegov zamenik i predsednici odborničkih grupa. Zadatak Aktiva će biti da, u okviru mogućnosti koje dopušta Zakon o lokalnoj samoupravi, predlaže Skupštini da daje mišljenja o zakonima kojima se uređuju pitanja od interesa za lokalnu samoupravu.
- Mi to pravo do sada nismo koristili, ali u situaciji kada dosta toga zavisi upravo od lokalne samouprave i kada njeno funkcionisanje u sve većoj meri zavisi od izvornih prihoda i imovine kojom raspolaže, nećemo dozvoljavati da važni zakoni budu usvajani bez mišljenja najviših institucija, ne samo u Zrenjaninu već i u drugim gradovima i opštinama Srbije. U lokalu smo već pokazali to neophodno jedinstvo, kada smo nedavno svim poslaničkim klubovima u republičkom parlamentu uputili dopis u vezi s donošenjem Zakona o imovini lokalne samouprave. Pravo na imovinu imaju sve lokalne samouprave, a još pre godinu ipo dana istekao je rok za donošenje ovog zakona. Želimo da radimo, da pomognemo državi, ali i država mora pomoći lokalnim samoupravama da "prežive" tešku aktuelnu situaciju. – istakao je Marton.
 
 
 
Na konferenciji za novinare bilo je reči i o dopisu upućenom pre nekoliko dana Republičkoj agenciji za telekomunikacije, a najavljena je i manifestacija "Dan otvorenih vrata Skupštine AP Vojvodine", u okviru koje će u Zrenjaninu boraviti najviši predstavnici pokrajinskog parlamenta. 
- Ovaj susret s građanima, odbornicima Skupštine grada i predstavnicima gradskih institucija, biće prilika za bliže upoznavanje s radom Skupštine AP Vojvodine i to je prvi put da se "Dan otvorenih vrata", koji se, inače, svake poslednje subote u mesecu održava u Novom Sadu, organizuje u nekom drugom gradu. U poseti će nam biti predsednik Skupštine AP Vojvodine Šandor Egereši, svih šest potpredsednika i njihovi saradnici, pa će to biti dobra prilika za konstruktivnu razmenu mišljenja s predstavnicima jedne od dve najznačajnije "grane" vlasti u Pokrajini – rekao je Marton i pozvao građane i građanke Zrenjanina da prisustvuju "Danu otvorenih vrata Skupštine AP Vojvodine" u Svečanoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu, u subotu, 27. juna, u vremenu od 9.45 – 11.15 časova.