Izložba "Sestru i brata želim" i u Zrenjaninu

Kako je i najavljeno tokom prošlonedeljnog prijema, izložba dečijih likovnih radova na temu "Sestru i brata želim" danas je otvorena u holu Gradske kuće u Zrenjaninu. Izloženo je 16 radova dece predškolskog uzrasta koja pohađaju vrtiće u Zrenjaninu i u devet seoskih naselja i koja su nagrađena u, već tradicionalnoj, akciji Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i demografiju. Radovi naših malih sugrađana su prethodno izlagani u holu Izvršnog veća Vojvodine, zajedno sa radovima njihovih vršnjaka iz cele Vojvodine, njih ukupno 260. 
 
     
 
Za svoje crteže, na kojima su poželeli sestru i brata, nagrađeni su iz Zrenjanina Kinga Gabona, Bojana Škundrić i Miljana Ljuština (svi iz vrtića "Zvezdica"), Marija Matković i Una Rodić ("Leptirić"), Nevena Runjo ("Crvenkapa"), Denis Kopanja (vrtić pri OŠ "Đura Jakšić, Perlez), Sara Fejzagić (vrtić pri OŠ "Branko Ćopić", Lukićevo), Jovana Grubić (vrtić pri OŠ "Branko Radičević", Čenta), Nataša Mojin (vrtić pri OŠ "Mladost", Tomaševac), Katarina Grubač (vrtić pri OŠ "Svetozar Marković - Toza", Elemir), Teodora Momčilović (vrtić pri OŠ "Sveti Sava", Stajićevo), Albert Viljačik (vrtić pri OŠ "Bratstvo", Aradac), Aleksa Stamenković (vrtić pri OŠ "Stevan Knićanin", Knićanin), Nataša Kojčić i Denis Lupšor (oboje iz vrtića pri OŠ "Dr Aleksandar Sabovljev", Ečka). Njihove radove svi zainteresovani mogu u holu Gradske kuće pogledati tokom narednih desetak dana.  
 
Otvaranju izložbe prisustvovali su član Gradskog veća Grada Zrenjanina Tibor Vaš, zamenica direktorke Predškolske ustanove "Zrenjanin" Jovanka Maljković i predstavnik Odeljenja za poslove društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin Stevica Petrin, a izložbu je otvorio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton. Svečanost su uveličala deca iz zrenjaninskog vrtića "Vila", koja su u horu otpevala nekoliko prigodnih pesmica. 
 
     
 
Otvarajući izložbu i čestitajući mališanima na lepim crtežima i nagradama, predsednik zrenjaninske Skupštine rekao je da Gradsku kuću svakodnevno posećuje puno ljudi i da će svima, zahvaljujući ovim radovima, biti preneta važna dečja poruka – da ona žele brata i sestru. 
- Iza čitave akcije Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku i demografiju stoji priča o povećanju nataliteta u našoj zemlji, a koliko je to u slučaju Zrenjanina značajno najbolje govori činjenica da mi, u periodu između dva popisa stanovništva, izgubimo, primera radi, čitav jedan Elemir, znači četiri do pet hiljada stanovnika. To je nedopustivo, i zato je na vlastima na svim nivoima da učine sve, a tu pre svega mislim na materijalnu sigurnost, da mladim ljudima koji zasnivaju porodice stvore preduslove za rađanje što više dece – istakao je Marton. 
 
Projekat "Sestru i brata želim" Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju realizuje već petu godinu,  povodom 15. maja, Međunarodnog dana porodice, s ciljem da se kod dece, kroz igru, podstakne želja za bratom i sestrom, te da se kroz rad sa decom uključe i podstaknu njihovi roditelji i vaspitači na rešavanje problema i povećanje nataliteta.