Novi projekti prekogranične saradnje u oblasti socijalne zaštite

Predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton danas je bio domaćin delegaciji Direkcije za monitoring socijalne zaštite Županije Karaš-Severin, koju je predvodila izvršna direktorka Elena Amzoi. Poseta rumunske delegacije jedna je u nizu poseta koje za cilj imaju konkretizaciju učešća u aktuelnom IPA Programu prekogranične saradnje Srbija – Rumunija, a razgovor je tekao u smeru uspostavljanja saradnje sa zrenjaninskom nevladinom organizacijom "Vojvođanska inicijativa" i realizaciji projekta za pomoć licima koja žive u Zrenjaninu, a nemaju prebivališta, odnosno beskućnicima.
 
 
U okviru projekata namenjenih zbrinjavanju i poboljšanju života socijalno ugroženih kategorija, prihvaćena je ponuda rumunskog partnera o zajedničkom učešću u IPA Programu, s obzirom da Županija Karaš-Severin i njen glavni grad, Rešica, predstavljaju uspešan primer brige o ugroženim kategorijama stanovništva i po evropskim standardima. Zahvaljujući sredstvima EU, ali i značajnom angažovanju NVO sektora, u Rešicama su realizovani projekti svratišta za beskućnike, prihvatilišta za obolele od AIDS, ustanova za zbrinjavanje ugrožene dece i slični. Veliko iskustvo u oblasti socijalne zaštite sigurno će doprineti i uspešnoj budućoj saradnji i prihvatanju zajedničkog projekta od strane EU, čijim se sredstvima i finasira IPA Program. 
 
 
Govoreći o današnjoj poseti predstavnika Direkcije za monitoring socijalne zaštite Županije Karaš-Severin, predsednik zrenjaninske Skupštine Aleksandar Marton rekao je da će Grad Zrenjanin podržati i ovu i slične inicijative i projekte, koji imaju za cilj pomoć najugroženijim delovima stanovništva. 
- Mi smo u obavezi da na sve načine pomažemo najsiromašnijim sugrađanima. Teška privredna situacija u Zrenjaninu ne može biti izgovor, niti razlog da neko, na primer, gladuje, ili da nema najskromniji krov nad glavom. Projekat sa partnerima iz Rumunije još je u fazi priprema, ali kada bude došlo do njegove konkretizacije, mi ćemo ga podržati i u finansijskom delu – istakao je Marton. 
 
Predstavnica "Vojvođanske inicijative" na današnjem sastanku, Aleksandra Khalaf, ocenila je da će projekat za pomoć beskućnicima, kojih ima i u Zrenjaninu, doprineti njihovoj socijalizaciji i da očekuje da će IPA Program prekogranične saradnje Srbija – Rumunija prepoznati i povoljno oceniti napore koje ova sredina čini u oblasti socijalne zaštite i pomoći kategorijama stanovnika nemoćnih da se sami izbore sa egzistencijalnim problemima.