Pokrajinski ombudsman posetio Zrenjanin

U okviru kampanje "Pokrajinski obudsman sa Vama", tokom koje obilazi gradove i opštine u Vojvodini, Pokrajinski ombudsman dr Petar Teofilović sa saradnicima juče je posetio Grad Zrenjanin. Ovom prilikom on se sastao s predstavnicima lokalne samouprave i održao Javnu tribinu na temu "Ranjive društvene grupe". Domaćini Pokrajinskom ombudsmanu u Gradskoj kući u Zrenjaninu bili su zaštitnik građana Grada Zrenjanina Vladimir Arsić, načelnica Gradske uprave Aleksandra Odavić - Mak i predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton. Sastanku je, u svojstvu gosta, prisustvovao i zaštitnik građana Grada Šapca Miloš Mijailović. 
 
 
Cilj kampanje, koju povodom 200 godina od osnivanja institucije ombudsmana, Pokrajinski ombudsman realizuje u saradnji s ambasadom Kraljevine Švedske u Srbiji,  jeste upoznavanje građana/-ki AP Vojvodine sa svrhom postojanja, nadležnostima i načinom rada institucije ombudsmana, kao i s radom Pokrajinskog ombudsmana kao najviše institucije za zaštitu ljudskih prava u AP Vojvodini. 
 
Ove godine navršava se 200 godina od kako je u Švedskoj osnovan prvi ombudsman na svetu. Govoreći o istorijatu i značaju institucije ombudsmana, dr Petar Teofilović, Pokrajinski ombudsman, istakao je činjenicu da u oko dve trećine zemalja članica UN postoji institucija ombudsmana, koja je u međuvremenu od jedne neobične, svojevremeno gotovo "opskurne institucije tipične za skandinavske zemlje prerasla u instituciju koja je nezaobilazan pojam kada se govori o institucionalnoj zaštiti ljudskih prava".
 
 
Zrenjanin je juče apostrofiran kao grad koji je među prvima u Republici Srbiji uveo instituciju ombudsmana, odnosno zaštitnika građana, a nedavno je ovu instituciju i proširio otvaranjem nove kancelarije i imenovanjem zamenika zaštitnika građana iz oblasti zaštite prava nacionalnih manjina i zaštite prava deteta i ravnopravnost polova. 
 
Obraćajući se predstavnicima medija nakon sastanka, Pokrajinski ombudsman dr Petar Teofilović rekao je da postoji dobra saradnja između ove institucije i Zaštitnika građana u Zrenjaninu, praktično, od samog početka njihovog rada. Odgovarajući na novinarska pitanja, on je rekao da se Pokrajinskom ombudsmanu godišnje obrati više od dve ipo hiljade građana ili organizacija, od čega u njegovu nadležnost potpada oko 600 predmeta. 
 
 
- I u preostalim slučajevima građanima je ukazivano na mogućnosti koje im stoje na raspolaganju da bi zaštitili svoja prava. Što se tiče predmeta po kojima je postupano, najviše ih je bilo iz oblasti imovinsko-pravnih odnosa, urbanizma i stambenih poslova, radnih odnosa, penzijsko-invalidskog osiguranja, a prisutno je i nezadovoljstvo građana radom organa lokalnih samouprava – istakao je dr Petar Teofilović.