"Sestru i brata želim"

Povodom Međunarodnog dana porodice, u holu Izvršnog veća Vojvodine  je 15.maja otvorena izložba dečijih likovnih radova na temu "Sestru i brata želim", koju peti put po redu organizuje Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju. Izloženo je 260 nagrađenih radova, čiji su autori deca najstarijeg predškolskog uzrasta. Među ovim radovima nalaze se i radovi 14 dece koja pohađaju vrtiće u Zrenjaninu i u nekoliko seoskih naselja. Ovim lepim povodom, nagrađene mališane, njihove vaspitače, direktore škola i roditelje juče je primio predsednik Skupštine grada Zrenjanina Aleksandar Marton, i najavio da će, nakon završetka izložbe u Novom Sadu, dečji radovi biti izloženi u holu zrenjaninske Gradske kuće. Prijemu su prisustvovali i pomoćnik direktora Predškolske ustanove "Zrenjanin" Jovanka Maljković, predstavnik Odeljenja za poslove društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin Stevica Petrin i zamenik zaštitnika građana zadužen za zaštitu prava deteta i ravnopravnost polova Dragana Radlovački Grozdanov. 
 
 
Predsednik Skupštine grada Aleksandar Marton rekao je da, uprkos problemima s kojima se suočavamo, ne smemo zaboraviti najmlađe, jer će oni kreirati budućnost grada i njegov razvoj. On je rekao da se nada da će naredni popis stanovništva, 2011. godine, pokazati da je u Zrenjaninu zaustavljen pad nataliteta. 
- U zemljama sa razvijenim sistemima i privredom, biračko telo čini oko 75% stanovništva, odnosno četvrtinu stanovništva čine maloletna lica, ispod 18 godina. U Srbiji je slična situacija bila do kraja osamdesetih godina, dok danas biračko telo čini čak 82% stanovništva. I ova akcija, u kojoj ste učestvovali, može da doprinese poboljšanju te loše demografske slike naše zemlje. To je i signal vlastima na svim nivoima da se mora posvetiti kreiranju miljea koji će doprineti stabilnosti, jačanju i proširenju porodica – istakao je Marton. 
 
      
 
Najmlađe goste Skupštine grada i njihove vaspitače pozdravila je, u ime Predškolske ustanove "Zrenjanin" Jovanka Maljković. Ona je rekla da je iz gradskih vrtića "Leptirić", "Zvezdica" i "Crvenkapa" za svoje radove nagrađeno petoro dece i poželela im ostvarenje želja sa crteža, odnosno da dobiju puno braće i sestara. 
 
S obzirom da je za rad dečjih vrtića u naseljenim mestima nadležno Odeljenje za poslove društvenih delatnosti Gradske uprave Zrenjanin, u ime ovog Odeljenja prisutnima se obratio Stevica Petrin. On je rekao da je 19 škola, odnosno vrtića pri školama, iz naseljenih mesta uzelo učešće u konkursu, a da su nagrađeni radovi mališana iz Aradca, Perleza, Stajićeva, Čente, Knićanina, Tomaševca, Elemira, Ečke i Lukićeva.  
 
 
Inače, projekat "Sestru i brata želim" Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku i demografiju realizuje već petu godinu, s ciljem da se kod dece, kroz igru, podstakne želja za bratom i sestrom, te da se kroz rad sa decom uključe i podstaknu njihovi roditelji i vaspitači na rešavanje problema i povećanje nataliteta.